Dikter

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

 

Definition bilmissbruk:

"Att använda en bil för ett annat ändamål än transport från A till B."

Vad är en dikt?

Meddelande i förebyggande syfte; Vi på redaktionen hangus.se vet inte men då och då blir vi överfallna av en närmast gudomlig inspiration och skriver då något vi tror kan vara poesi? Men det kan också vara så att vi är rena dilettanter på området! Måste du absolut ha en egen diktsamling? Håll utkik i dagspress och andra media, rätt vad det är kommer dikterna att bana väg för något större.

 

Tretton lögner och en förbannad dikt

Vad händer när maskinen översätter ett diktverk? Svaret på den frågan födde en egensinnig idé hos layoutaren Britt-Louise Morell. Hon upplevde flera av dikterna som sorgliga, fyllda av funderingar om tillvarons mening. Det var först när hon såg dikterna som var skrivna på engelska som hon fick idén att översätta de svenska dikterna till engelska med Google translate - och de engelska originaldikterna till svenska med det internetbaserade verktygets fantastiska slagkraft i orden.

 

Som en spikmaskin.

Vänster sidor är original - högersidor är maskinens! Texterna som bitvis är pompösa med mycket hjärta och smärta blir ganska roliga när man läser valet av ord som maskinen har översatt med. Eller inte klarat översätta. En djupare och mer betydelsefull fråga är om vårt språk påverkas av en helt maskinell översättning? Tyvärr framgår inte vad som är lögn och vad som är dikt i diktsamlingen.

 

 

Strofer för filosofer

Inför Poetry Slam i Karlskrona fick hangus en idé. För varje morgon som tävlingen närmade sig skulle han skriva tre strofer som rimmade på varandra.

Stroferna skulle behandla dagens nyhetsflöde och publiceras på tävlingens Facebooksida. Jag slog mig ned i TVsoffan kl 05.59 och slog på Rapport.På helgerna läste jag DN. Känslan att skriva strofer utifrån det som hänt var kuslig, flyktingar som svalt ihjäl i Nigers öknar, knivdåd i buss med tre döda...

Tänk filosofi, tänk strofer och du har nyckeln till alltihop, du och alla vi andra som hänger på Facebook.

 

 

Saab Sonetter

Sonetten ska uttrycka en övergripande tanke eller känsla. Sonetten ska ha fjorton rader som ska vara skrivna på jambisk vers. Raderna ska vara uppdelade i fyra strofer. I den shakesperianska sonetten har de tre första stroferna fyra rader och den sista två rader. i Saab Sonetter drivs de flesta stroferna framåt med hjälp av sex förgasare.