Om bilmissbruk

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

h

a

n

g

u

s

 

"Sant eller falskt? Historier

som publiceras här är

antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."

Bestulen på extralysen under färd

En man har blivit bestulen på sina extralysen under en färd till jobbet. Det var natten till fredag och de stulna extralysena var värda 9499 kr och 50 öre. Stölden skedde på Bjäbbarydsvägen i utkanten av Asarum.

- Jag körde på rätt fort, vill ju inte missbruka bilen mer än nödvändigt, när heljuset plötsligt slocknade, jag hörde en kropp som dunsade iväg över motorhuven och taket, sedan blev allt svart och jag minns inte längre vad som sedan hände, säger mannen till polisen.

I förundersökningen framkom att den skiftnyckel som hittats bakom mannens högra öra, är det verktyg tjuvarna har använt för att skruva loss extralysena under färden. Inga mer spår efter förövarna är funna och Polisen uppmanar allmänheten att vidta försiktighetsåtgärder som att t.ex. skruva fast nyinköpta extralysen med gänglåsning.

 

 

Allt hårdare tag mot bilmissbrukare

 

I allt fler städer i Sverige tar myndigheterna krafttag mot bilmissbruk. Det som drabbar de mest notoriska bilmissbrukarna med flera och svåra återfall kan bli denna överraskande syn som möter dem på morgonen. Varningsskylten monteras av certifierade bilprovare som använder gänglåsning i de fästen som skyltarna monteras med. Så fort bilmissbrukaren försöker reparera eller montera extrautrustning, eller kör en väg som inte verkar leda någonstans, dvs missbrukar bilen - så tänds blinkfyrarna automatiskt och ett larm slås på. Minst tre års registrerad avhållsamhet från bilmissbruk krävs för att bilprovningen ska montera bort skylt och blinkfyrar.

 

 

Bilmissbruk i USA skördar liv

Fred Mercury låg på golvet i sin mammas Chevrolet El Camino och hörde sirenerna närma sig. På ett sätt hoppades den tidigare collegestipendiaten från Nebraska att polisen skulle gripa honom.

 

USA. Jakten på bilmissbrukare har dominerat Fred Mercurys vuxna liv. Han har åkt med sin bror när han körde ihjäl sig, han har handlat med bildelar och gjort inbrott i bilverkstäder för att komma över de attraktiva NOS-delar som är varje bilmissbrukares dröm. Fred Mercury är i hög grad drabbad av den epidemiska utbredning av bilmissbruk som härjar i USA. Folk kör bil utan anledning, utan att veta vart de ska, de renoverar sina gamla jänkare med delar för tusentals dollar och en hel industri med eftermarknadsprodukter ser till att alla som fastnat i renoveringsträsket blir kvar där.

- Jag är övertygad om att den amerikanska bilindustrin har en överenskommelse med de stora tillverkarna av bildelar, de gör helt enkelt inte bilarna färdiga när de säljs till oss slutkunder, säger Fred Mercury.

Som tonåring, uppvuxen i ett hus med lummig trädgård invid faderns stora garage, i Nebraskas huvudstad Lincoln, fanns det inget mer än namnet på staden som tydde på att Fred skulle bli bilmissbrukare.

Men åren efter faderns död i cancer som vållats av den asbest som fanns i de bromsbelägg han arbetade med, sökte sig Fred till bilarna som tröst. Samtidigt fortsatte han att åka kollektivt till skolan och sitt extrajobb.

- Jag var fjorton år när jag hörde talas om en Ford Mercury som var till salu, en 59 års modell, det var som om mitt efternamn talade till mig genom bilen! Jag provkörde den och trots obefintlig styrning, styrsnäckan var helt slut! frånvaro av bromsar som fungerade och en Carterförgasare som drog tjuvluft var den kom åt, så var jag fast! Jag köpte bilskrället och blev av med min ångest, för en kort tid. Ångesten kom tillbaka när jag insåg vilket renoveringsobjekt jag köpt, allt måste bytas och då menar jag verkligen allt! säger Fred Mercury och skakar på huvudet.

Köpet av Forden blev början på ett bilmissbruk som kom att fånga Fred Mercury och hålla honom fast under lång tid. Bilmissbruket hade honom i sitt våld – precis som med hundratusentals andra amerikaner, varav många fått sina körkort indragna efter ett konstant missbruk av bilarna. Flertalet har ändå fortsatt köra på vinst och förlust, utan mål. Eller som Fred Mercury konstaterade vid sin första behandling för bilmissbruk:

- Man kör så länge bensinen räcker, det spelar ingen roll var man hamnar, städer och spännande platser flimrar förbi vindrutan men det spelar ingen roll, de är glömda när nästa växel läggs i. Du kör utan mål och mening och sjunker allt djupare in i en konsumtion och ett livmönster som inte leder någonstans, ett bilmissbruk helt enkelt.

Fred Mercury har nu levt åtta år utan bil. Han har sålt sina verktyg och avyttrat det stora garage som han ärvde av fadern. Han har en avbetalningsplan för alla de skulder han ådragit sig genom bilmissbruket och han går regelbundet till sin terapeut, Nancy B. Sprout.

- Jag blir aldrig helt fri från mitt bilmissbruk, varje gång jag ser en bil till salu måste jag tänka mig för, säger Fred Mercury innan han stiger på den Greyhoundbuss som ska ta honom till Alaska.

 

Föda barn i bil - bilmissbruk?

 

Den sista januari slår alla BB i Västernorrland igen dörrarna och blivande föräldrar måste då göra en minst femtio mil lång resa när det väl är dags.

 

På körskolan "Kör så det ryker" i Sollefteå drar man då i gång en kurs i "bilförlossning".

– Jag tycker det är helt barockt att en körskola ska behöva anordna en sådan här kurs, säger riksdagsledamot Wolk Swagen (B).

 

Det var i höstas som politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland tog beslutet: Alla BB ska stängas. Nu är det dags. Efter den sista januari finns det inte längre några förlossningsavdelningar i Västernorrland. I stället tvingas blivande mammor och pappor åka minst femtio mil till Uppsala eller Stockholm för att föda.

 

I och med att alla BB försvinner drar körskolan "Kör så det ryker" i Sollefteå i gång en studiecirkel i "bilförlossning". Syftet med den är att förbereda de blivande föräldrarna så mycket som möjligt inför den långa bilresan och få dem att känna sig trygga.

 

Riksdagsledamot Wolk Swagen (B) är en av dem som har reagerat på körskolans nya kurs.

– Jag tycker det handlar om bilmissbruk, ingen ska behöva anordna en sådan här kurs bara för att politikerna beslutat att lägga ner BB. Det är inte acceptabelt. Ska kvinnor behöva riskera att åka minst femtio mil för att föda? Det här är inte direkt världens bästa vägar heller. De är en fara för kvinnor och barns liv, det är att missbruka bilen som transportmedel, den är till för att ta oss från A till B och den är inte gjord för att vi ska föda våra barn i den, säger hon.

 

Fler och fler inser att det är bilmissbruk

Efter att Wolk Swagen fick höra talas om körskolans drive lade hon ut en video på sin Facebook-sida om ett barn som föds i baksätet på en Volvo 745 och sedan dess har kommentarerna rullat in.

– Jag har fått synpunkter, inte bara från Norrland utan från hela landet. Speciellt från folk på landsbygden. Att behöva föda sitt barn i en så gammal bil känns inte ok! Det här är en fråga som gör folk förbannade, de är trötta på bilmissbruk, säger Wolk Swagen.

 

Knaster Kolvring, ordförande i Stötstångsförbundet, är positivt inställd till kursen men liksom Wolk Swagen tycker han att det är tragiskt att den behövs.

– Det här är ett symptom på att bilmissbruk blir mer och mer accepterat. Det skapar dessutom en oro bland kvinnor som inte har bil och det är absolut inte bra, säger Knaster Kolvring till BB.

 

Ompröva beslutet!

Riksdagsledamot Wolk Swagen hoppas att politikerna ska ompröva sitt beslut angående nedläggningen av BB i Västernorrland så att körskolan "Kör så det ryker" inte behöver hålla den här kursen.

– Det här handlar inte bara om bilmissbruk, eller att Norrland känner sig förfördelat. Det här är en fråga om liv.

 

Gulletufsan ansvarig för sonen Galentos trafikförseelser

Frågan i det aktuella målet är om den tilltalade Gulletufsan som varit handledare åt sin son Galento som övningskörde en Ferrari Dino från 1968, ska fällas till ansvar för sonens trafikförseelser?

 

Det är utrett att bilen framförts med en hastighet av 280 km/tim trots att den högsta tillåtna hastigheten var 100 km/tim. Av utredningen får anses utrett att den tilltalades son kört i kapp med en annan bil, en Aston Martin som kört om deras bil, under minst tio kilometer och att den tilltalade Gulletufsan under denna tid pratade i telefon, genomfors av rysningar, yrselanfall, kramper och kräkningar fram till dess att hon och sonen blev stoppade av en mediterande polis på spikmatta. Hovrätten framhåller att den tilltalade Gulletufsans möjligheter till fysiska ingripanden visserligen begränsades i takt med att hastigheten höjdes, men att hon sammantaget måste anses ha brustit i sitt handledaransvar då hon skrattat åt sonen och dragit honom i örsnibbarna samt vevat ned rutan och kastat ut hans keps. Därför kan Gulletufsan i värsta fall dömas till livstids fängelse för grov hastighetsöverträdelse och brott mot trafikförordningen.

 

En bilmissbrukare bekänner färg

 

 

Hovrätten sänker fängelsestraff för bilmissbruk

Åtalet avser att den tilltalade utdelat upprepade hammarslag mot bilens framskärmar. Han har vidare även försökt strypa bensintillförseln. Tingsrätten framhöll att bilen, en DKV, haft tur eftersom de skador den fått under händelseförloppet inte varit skrotningshotande. Genom angreppet har det likväl funnits en konkret fara för att bilen skulle drabbas av ett skrotningsföreläggande. Tingsrätten framförde att det inte stod klart vad som avbrutit angreppet på bilen men att det framgått att den tilltalade inte avbrutit det av egen fri vilja. Eventuellt kan en parkeringsvakt vara inblandad. Tingsrätten dömde till ansvar för grovt bilmissbruk bland annat för skrotförsök med sex års fängelse som påföljd. Hovrätten sänker fängelsestraffet till fem år och nio månader med hänsyn till att den tilltalade haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande som en följd av ett allt kraftigare bilmissbruk.

 

Berusad bilmissbrukare härjade i trädgård

Ruttneby. En villaägare ringde polisen på torsdagskvällen då en man uppgav sig vara bilmissbrukare som rymt från behandlingshem med avsikt att bosätta sig i trädgården. Mannen var prydlig i sina anletsdrag men den kraftiga berusningen gjorde att han stapplade runt en stund i trädgården. På måfå. Sedan lade sig mannen på gräsmattan, han kikade också in genom två nyckelhål i dörrarna till garaget, sedan ryckte mannen i dörren till en bil som stod parkerad på uppfarten till villan. Polisen anlände några timmar senare och omhändertog den 73-årige mannen för tillrättavisning. I samband med omhändertagandet upptäcktes en buckla på bildörren, alla rutorna var krossade, backspeglarna sönderslagna, däcken sönderskurna med kniv, lacken var repad överallt med en stålborste som villägaren brukade göra ren sin grill med, bensintanken var perforerad med 17 knivhugg, sätena i bilen var uppskurna både på tvären och längden, vindrutetorkarna var böjda till formen av frågetecken. Med anledning av det sistnämnda rubriceras därför händelsen som grovt bilmissbruk.

 

17-åring stoppades av en stenmur som dök upp i hans väg

En bilmissbrukande förare med falskt körkort ignorerade rödljus och stannade inte förrän en stenmur stoppade honom. 17-åringen som också är känd under smeknamnet "Pyspunkan" har en del att förklara.

 

Rockneby. Det var strax efter kl. 18.03 i söndags. En polispatrull som stannat för att beställa korv med extra mycket mos (en hel skuffa!) vid Kajsa-Lisas grill, uppmärksammade då ett vårdslöst ekipage på Götapettergatan.

 

Föraren struntade i väjningsplikten och verkade ha fullt sjå med att sjasa bort en igelkott som struttade omkring på instrumentbrädan. Polisen avbeställde korv med extra mycket mos och bestämde sig, efter viss diskussion, för att stoppa honom. Föraren alltså, inte igelkotten!

 

17-åringen fortsatte att köra mot rött och var även uppe på trottoarer samt några parkbänkar och körde. Det verkade också som om igelkotten på instrumentbrädan blev alltmer påstridig. Detta kan vara en förklaring till att föraren av det vårdslösa ekipaget inte stannade förrän en stenmur dök upp. När bilen brakade in i denna mur som ligger vid övre Tandradsvägen, slog sig igelkotten fri och skuttade iväg, in på Lösgomsgatan.

 

Föraren visade upp ett påverkat beteende samt ett körkort som uppenbarligen inte

var hans. Själv hade han, trots flera försök, inte uppnått erforderlig ålder.

 

17-årigen är inte bara misstänkt för grovt bilmissbruk då han inte visste vart han var på väg, liksom grov vårdslöshet i trafik - han är även åtalad för djurplågeri, olovlig körning med djur på instrumentbrädan och urkundsförfalskning.

6 jämnåriga passagerare och en 73-åring är också misstänkta för delaktighet i och understödjande av bilmissbruk.

 

Inga djur- eller personskador har rapporterats, däremot var bilen krockskadad i fronten och dess instrumentbräda var repad. Stenmuren var helt intakt med undantag av några färgflagor som fastnat på den.

 

Ägande ej styrkt i mål om försäkringsersättning rörande missbrukad bil

Det är ostridigt i det aktuella målet om försäkringsersättning gällande en missbrukad bil att käranden har gjort avbetalningar på bilen, att hen har varit registrerad ägare till bilen samt att hen även varit försäkringstagare vid tidpunkten för olyckan. Försäkringsbolaget har dock invänt att det finns omständigheter som ger anledning att ifrågasätta att hen varit civilrättslig ägare till bilen och har framfört att uppgifter tyder på att bilen avsetts att ges bort som en examensgåva år 2018. Hovrätten finner vid en samlad bedömning att det föreligger en sådan monumental osäkerhet kring det påstådda ägandet på så vis att talan ska ogillas. Högsta domstolens dom i vilken försäkringsbolaget förpliktats att betala försäkringsersättning ändras i enlighet med detta.

 

Bilmissbrukare döms för mened - rädd att bli stämplad som golare

Den tilltalade bilmissbrukaren hördes i tingsrätten som vittne under ed rörande ett åtal för olovlig körning. Den tilltalade bilmissbrukaren var passagerare i bilen och fick svara på frågan vem som körde. Av ljudupptagningen vid vittnesförhöret med honom framgår att han varit sturig och mycket ovillig att berätta något över huvud taget. Tjurigt talade han i förhöret omväxlande om "en kompisbrutta" innan han förklarade att hon inte var den bilmissbrukare som varit tilltalad i målet som körde bilen, utan en annan person. När han själv hördes som tilltalad för mened berättade han med ena handen på bibeln och den andra på bröstfickan där bilnycklarna låg, att de framförda uppgifterna inte stämde. Han var rädd för att få rykte bland sina vänner bland bilmissbrukarna som "golare". Hovrätten dömer liksom tingsrätten för mened men finner till skillnad från underinstansen att påföljden måste vara fängelse samt vatten och bröd till kost. Inte ens en leksaksbil får komma i närheten av den tilltalade.

 

Sämskskinnsjacka ny outfit vid biltvätten

En bilmissbrukares vardag består i att tvätta bilen, ibland så ofta att lacken skadas och bilen förlorar i värde. En ny bil måste köpas in eller så måste ägaren dyka ned i renoveringsträsket. För att råda bot på detta säljer Läderdoktorn i Solna Sämskskinnsjackor av högsta kvalitet. De har insydda dragkedjor så att när man stryker sig mot bilens lack och sämskskinnet suger upp fukten, åstadkoms inga repor. Jackorna är ännu inte patenskyddade men till våren kommer de ut i handeln på bildelsfirmor och större varuhus. Om du vill ha ett prov - kontakta Läderdoktorn!

 

Snart förbjudet att köra bil

Läs debattinlägg på SvD innan du kör någonstans!

 

Skadligt bilmissbruk

På Åland kan bilmissbruk vara skadligt. Läs hela artikeln här!

 

Finns det hjälp för bilmissbruk?

Läs krönika i Kommunalarbetaren från 2007 om bilmissbruk som ett manligt problem vilket får stora konsekvenser för kvinnor. Detta är något som herrarna i regeringen borde tänka på – och våga tala högt om. Men idag är det 2016 och ännu har inget hänt. På hangus.se undrar vi hur länge vi ska behöva vänta?

Läs artikeln på Kommunalarbetaren.

 

Kvinna hade sex bilar – trots bilförbud

Trots bilförbud hade kvinnan sex bilar, reservdelar för över 300 000 kr och verktyg för lika mycket i sitt hem. Under söndagen grep både länsstyrelse, polis och bilprovningen in för att omhänderta kvinnan.

 

Kvinnan är känd av länsstyrelsen som har övervakat henne med chipteknik sedan lång tid tillbaka.

- Vi har två fulla datorbankar med handlingar om kvinnans bilmissbruk, säger Donna Mobile från länsstyrelsen.

Redan 2022 blev kvinnan föremål för utökad bilskyddskontroll och nästan varje år sedan dess har länsstyrelsen och bilprovningen haft synpunkter på kvinnans förvärv av bilar. Det har bland annat handlat om trasiga bilar, bilar som inte varit registrerade på flera år och till och med bilar som hämtats direkt från mindre nogräknade bilskrotar i regionen. Kvinnan har haft väldigt många hyrbilar som hon inte har betalat för och ej heller lämnat tillbaka i tid, vilket lett till fem förelägganden och i februari i år fick hon bilförbud.

 

Men i början av november fick länsstyrelsen ett tips från hennes granne Beate Diesel om att kvinnan hade så många som tre bilar inregistrerade och tre som stod avställda på tomten. Hon ska även ha planer på att köpa två bilar till.

 

Under söndagsmorgonen gjorde polis och länsstyrelse samt personal från bilprovningen ett gemensamt tillslag mot kvinnans hem. hangus.se har inte kunnat nå den ansvarige handläggaren på bilprovningen men både polis och länsstyrelse bekräftar tillslaget:

- Ja vi har varit där för handräckningen, det var totalt kaos, säger Wolk Swagen vid regionpolisen.

 

Bilmissbruk tar sig allt grövre former

En man har skadats efter att ha blivit beskjuten från en bil som körde förbi honom i Meckasjärvi i Kiruna kommun. Mannen skadades svårt i halspulsådern men körde ändå själv de 23 milen till sjukhuset, enligt polisen.

- Vi vill inte uppge om bilmissbrukaren har skadat flera, då en förundersökning pågår, säger René Järv, informatör vid Kirunapolisen.

Skottlossningen inträffade vid 18.30-tiden på tisdagen. Ingen är gripen för händelsen som rubriceras som synnerligen grovt bilmissbruk.

 

Ny metod att bota bilmissbruk!

Nu finns ett plåster som motverkar bilmissbruk! Plåstret kan användas på vilken bil som helst, t.ex. en rostig Volvo. Metoden att sätta plåster som dämpar begäret att renovera bilen och på så sätt missbruka den, härrör från de nikotinplåster som revolutionerade "Sluta röka - börja kröka!" rörelsen på 1990-talet. Nikotinplåster användes till en början enbart i syfte att utveckla undersökningar och forskning kring nikotinmissbruk. Men samma forskargrupp i Lund som har hittat de otroliga egenskaperna i motorolja (se nedan) har tagit fram och utvecklat plåster mot bilmissbruk. Det plåster som ses ovan på bilen har satts över en förfärlig rostanhopning, istället för att som bilmissbrukare gör, laga rosten och kosta på en ny lackering och samtidigt åsamka bilen en ännu längre livslängd än den är byggd för, så sätter man ett plåster över skadan! Och då är behovet av bilmissbruk, dvs att laga och reparera - som bortblåst! Den nöjde familjefadern, även kallad 73-åringen, som äger bilen säger så här:

- Jag skulle legat och svetsat i en vecka för att få dit en ekonomibit, sen hade jag fått bygga upp skärmens linjer med spackel, jag skulle behövt sprutspackla och grundlacka, för att avsluta jobbet skulle jag slagit upp färgkoden och beställt en dyr tvåkomponents bättringsfärg på sprayburk, en renovering skulle kostat mig och familjen en veckas arbete och i reda pengar minst en tusenlapp.

- Hur kom du på idén att använda ett plåster?

- Jag har genom bilprovningen fått information om att det finns plåster att köpa för att bli av med bilmissbruk, så jag tänkte - varför inte pröva? Och jag köpte nog ett av de största plåster som finns på marknaden? När jag satte dit plåstret på skärmen så kändes det direkt! Jag var plötsligt av med alla mina intentioner att laga bilen!

- Så då fick begäret att missbruka bilen genom att laga den, stå åt sidan?

- Jajamen, jag kommer inte att hålla liv i bilen längre än nödvändigt, det blir inget mer bilmissbruk för mig, säger den nöjde familjefadern.

- Vad säger din familj?

- De är så nöjda! Vi ska ha födelsedagsfest för lilla "Pyspunkan" som fyller 17 år i helgen och det har jag aldrig tidigare haft tid med!

 

Bilmissbrukare dömd för att ha tjuvkopplat bil

Bilen var tjuvkopplad och hade alla rutorna krossade när polisen dök upp på parkeringen utanför Systembolaget. Två män satt i bilen, en 73-åring och en 17-åring. Vid rättegången berättade 73-åringen att de haft en diskussion om hur bilen var konstruerad och om den kunde tjuvkopplas? På grund av att han försöker bli av med sitt bilmissbruk hävdar 73-åringen att han inte hade någon som helst avsikt att stjäla bilen. 17-åringen som också är känd under smeknamnet "Pyspunkan" har erkänt att han ville köra iväg med bilen utan körkort och utan något särskilt mål med en sådan resa, dvs om det gick att tjuvkoppla bilen. Det var också 17-åringen som stod för själva kopplingen och han döms till skyddstillsyn för tjuvkoppling samt överlagt mord, flera grova rån, några rififikupper och ett antal småstölder på bl.a Biltema eller som han själv kallar det: "Bilbuttericks". 73-åringen friades från stöldförsök men ska vara med och betala skadestånd till bilens ägare samt söka hjälp för att bli av med sitt bilmissbruk.

 

Slog sönder bil med en spark

Enligt åtalet ska 17-åringen ha slagit sönder en personbil med en spark som tillhygge. Skadorna beräknas kosta 550 000 kr att åtgärda. Bilägaren vill dessutom ha skadestånd på ytterligare ett par tusen kronor då sparken var helt ny, men 17-åringen förnekar brott och säger sig aldrig ha varit i närheten av en spark. Ett vittne, den s.k. 73-åringen, ska dock ha sett en spark på bilen den där augustidagen då bensinpriset gick ned med tio öre per liter.

 

Bilmissbruk blir klassat som sjukdom

Bilmissbruk kan snart bli klassat som en sjukdom jämställd med alkoholism. Tidigare har den klassats som en form av oerhört snabb impulsstörning, ett exempel är fartdårar som klockats för hastigheter upp till 270 km/h. Med den nya beteckningen bilmissbruk tar Svensk Bilprovning över ansvaret.

 

Allt fler drabbas av bilmissbruk

Trenden med bilmissbruk håller i sig. En sökning på Google ger ett resultat på minst tio sidor där bilmissbruk är på agendan. För er som inte riktigt ännu vågar tro på denna företeelse vidarebefordrar redaktionen på hangus.se en länk som visar på dagens alltmer åkande, öh., ökande missbruk: Folkvagnsblogg!

 

 

 

 

 

 

 

Varningssignaler i ett växande bilmissbruk:   

                         

 

Definition bilmissbruk:

"Att använda en bil för ett annat ändamål än transport från A till B."