Ännu mer historiskt vetande

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Ännu mera historiskt men likafullt värdelöst vetande


Athanasius Kircher hette en vetenskapsman som redan på 1600-talet uppfann vår tids fotografi, han är också den förste som egentligen har kommit på hur en OH-apparat fungerar vilket under fler år var en gåta för många statstjänstemän.


En sägen berättar att när Athanasius var kontrakterad för en rik herreman så ingick i uppdraget att konstruera en evighetsmaskin, en s.k Perpetuum Mobile. Athanasius löste uppgiften och i ett rum på godset som herremannen ägde stod evighetsmaskinen och bara gick och gick utan slut. Det var bara ett problem, maskinen måste då och då sättas fart på av en för ändamålet anställd hushållerska som puffade till en klaff i en garderob belägen i rummet bredvid evighetsmaskinen. Klaffen drev ett hjul som i sin tur drev ett annat större hjul, beläget i rummet bredvid där man trodde sig se evighetsmaskinen drivas av detta fiktiva drivhjul vars rem gick vidare till nästa drivhjul osv.


På så sätt lurade Athanasius sin uppdragsgivare och fick därmed tid att ägna sig åt verklig och betydelsefull forskning som innebar att han bl.a konstruerade den första Camera Obscura."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."

Varningssignaler bilmissbruk: