Det svenska språket

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Om det svenska språkets dubbeltydighet

Svenska är ett av de mest dubbeltydiga språken i världen och det ger förstås många värden vilket inte kan förstås av alla? Nå, att nå en strömbrytare är inte alltid så lätt som man tror, det kan väga lätt när det kommer till kritan som läraren lagt ifrån sig. Häromdagen frågade min bästa vän som är ett riktigt blindstyre om allt var klappat och klart när hen skulle gå och lägga sig:

- Har du släkt?

- Jag har fem fastrar, fyra kusiner, farföräldrar...

- JAMEN HAR DU SLÄCKT, DUMSKALLE!?

Detta är bara en av de förlägenheter man kan hamna i, om man som min bästa vän bor i lägenhet, själv tar jag första bästa lägenhet hem från Sundbybergs T-banestation. En annan gång går jag och min bästa vän in för att korta ned stegen. Jag har då klättrat ned från hens jättelika bokhylla och förstår inte hur man fäller ihop stegen? Min bästa vän kommer då springande men vänder på steken och tvärstannar för att plötsligt ta små, små steg tills hen kommer fram till mig. En tandställning pryder min bästa väns anlete, trots att hen har en så hög ställning i samhället att hen har råd med helt nya tänder som tänder lusten hos vilken tandkrämsförsäljare som helst. Men det som är trasigt ska bli helt.

- Du är som en öppen bok! säger min bästa vän med vän stämma.

- Ja, inbunden! svarar jag, rasande!

- Näe, jag tänkte mer på plånboken, tom och utfattig.

Och på tal om ras så rasar min bästa vän sedan ihop i frossa över denna krönika om de dubbeltydiga orden i det svenska språket. Det lär till och med finnas en Orden som heter just; Orden.
"Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."

Varningssignaler bilmissbruk: