Bilmissbrukaren

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

En bilmissbrukares bekännelser

Berättelsen om bilmissbrukaren började som en webbplats, www.hangus.se som jag byggde upp inför min femtioårsdag. Precis som ”Bilbo” i ”Sagan om ringen” tänkte jag försvinna efter den stora festen, men skrivandet var både utvecklande och roligt så jag blev kvar här i min text.
hangus.se är en webbplats som drivs av viljan att berätta om en helt vanlig människas liv i Sverige på 1980-talet. En människa som till skillnad från de flesta romanhjältar är tvungen att möta livets vedermödor, stora som små och samtidigt försöka förtjäna sitt uppehälle. Kort sagt så handlar berättelsen om en själs  utvecklingshistoria. Och det är inte kultur i bemärkelsen finkultur, nej det är oljiga och smutsiga bilaffärer och svikna förhoppningar blandat med en humoristisk insikt att när det verkligen gäller och livets mening uppenbaras, så spelar det ingen som helst roll för en bilmissbrukare. Följ med på motorvägen in i ett missbruk av både bilar och människor, bli bilmissbrukare för en stund och upplev fartens tjusning. Foto: Hans Gustafsson


Till en början skrev jag ned anekdoter som den motorburna ungdomen råkade ut för på 1980-talet. Det var då jag insåg att det faktiskt handlade om ett bilmissbruk.


Vi som var unga då, på landet, gjorde allt möjligt med våra bilar för att utveckla oss själva, skapa helt enkelt. Bilkulturen gav upphov till företeelser som inte alls handlade om att förflytta sig från A till B. Vilket är syftet med en bil. Dessutom vet vi ju att bilkulturen påverkat både arkitekturen och stadsplaneringen i Sveriges städer och samhällen på ett sätt som få uppfinningar i industrialismens tidevarv har lyckats med.


I Stockholm på 1950-talet ville till exempel arkitekten Le Corbusiér dra en fyrfilig motorväg genom Gamla stan och jämna hela rasket med marken. Täby Centrum planerades utifrån den vy vi skulle få när vi kom körande på motorvägen… Fult eller bara vulgärt? Stanna eller köra förbi? Bara välj! Cement är vackert så.


Men där jag kommer från, Dan Gustafs gård vid vägs ände i norra delen av Byn som Gud glömde, utgjorde bilarna frihet. Frihet och rörlighet mot en utveckling som ledde bort från den trångsynta självgodhet som  spirar och växer sig allt starkare i våra samhällen. Så visst finns det något tilltalande i allt detta bilmissbruk! Och utifrån detta röriga perspektiv skapades romanen En bilmissbrukares bekännelser.


Hans Gustafsson