Fabriken

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

ha

n

g

u

s


Sammanfattning - Fabriken


1. Den dagen Hangus började på fabriken fyllde han 19 och fick testa sina lungor. Och mycket riktigt, han kunde blivit elitidrottsman sa sköterskan. Om han inte börjat på fabriken. Personalchefen välkomnade Hangus och iscensatte genast det han var bäst på, att säga sanningen om de anställda: Personalchefen berättade i förtroende om vilka som hade alkoholmissbruk, vem som stal från fabriken och vilka som höll på med småbrott som att fuska med ackordet och till och med i ett fall - djurplågeri som en av arbetarna gjort sig skyldig till. Till Hangus sa personalchefen följande visdomsord innan de förgrymmade arbetarna släpade iväg honom till personalfest i folkets hus för att ge honom sprit och sedan stryk:


- Det är synd att du ska lämna oss Hangus men det är ett bra beslut att börja studera, kunskap kan ingen ta ifrån dig, ingen!


2. Här är den tråkiga men ack så nödvändiga vardagsrealisten verkligen i sitt esse och för dig som alltid har undrat hur det egentligen ser ut och hur det luktar och känns när man är en liten kugge i en riktig fabrik under industrialismens sista skälvande guldålder så blir vi inte svaret skyldiga: Det är kort sagt ett tråkigt helvete, ungefär som Jean Paul Sartre beskriver det med tre personer som måste umgås i evighet och aldrig slipper från varandra, och är du en av dem måste du beväpna dig med metallicklackerade dagdrömmar annars står du inte ut en halvtimme. Det vill säga; om du är ute efter spännande händelser som bara en bilmissbrukare kan råka ut för så kan du med gott samvete hoppa över detta avsnitt. (Sic. red. hangus.se)


3. Som vän av ordning måste vi konstatera att allt som sker vänds till det motsatta. Så upprepar sig historien gång på gång och utvecklingen går fram och tillbaka - med stormsteg! Hangus första tid på fabriken var som en smekmånad och det dröjde innan han började inse vidden av att varje dag utföra samma moment med sina händer medan hjärnan ständigt var på resande fot i dagdrömmarnas rike. Så blev också uppvaknandet en antiklimax i form av en handslägga som var farligt nära att träffa Hangus arbetsledare.


4. Klockan närmade sig fem på onsdagsmorgonen och fabriksarbetarna satt i sitt eget hemgjorda fikarum vid maskinsvetsen där Russinet klämt sönder sina fingrar förra veckan, han var sjukskriven på obestämd tid. Hangus njöt av den tidiga morgonvilan innan arbetet skulle ta víd samtidigt som den stillastående fabriksluften kontaminerades av Ingo som puffade ut små rökmoln under de borstiga mustascherna. När Rolle sedan fördelade dagens arbetsuppgifter härsknade Hangus till. Han fick nämligen det tveksamma nöjet att köra fogberedningen för andra dagen i rad.


5. Brunnsborraren såg ut som om han tagit form ur en italiensk operakörs framförande av smideskören. Han mätte drygt 1.60 meter i strumplästen och hans kropp var satt med muskulösa armar och breda skuldror, ovanpå dem satt en kort och tjock hals som bar upp ett ansikte med ett kolsvart buskage till hår som stod rakt upp och ett skägg som inte var för långt men inte heller för kort, det lät en skönja ansiktsformen som påminde om en ost. Han hade ett nät med fint tecknade rynkor kring ögonen som drog ihop sig samtidigt som den misstänksamma blicken skärskådade en innan han på dröjande och släpig småländska började berätta om varför han sprängde ackorden.


6. Hangus befann sig i en glad och förväntansfull sinnesstämning då han efter fullgjort övertidsarbete på fabriken skulle hämta P1800:n hos Harry lackeraren. Harry hade som vanligt åstadkommit ett riktigt svartjobb. För svart var den denna stötesten till bil som skulle förfölja Hangus under hela 20 år av bilmissbruk. Under tiden som Hangus väntade på att det skulle bli dags att hämta bilskrället arbetade han över och det var när arbetarna satt och slog ihjäl tiden som de fått av fabriksledningen som Axel berättade om en arbetare som nyligen pensionerats. Han hette Berthold men kallades aldrig för något annat än Pytte. Kanske var det historien om varför han kallades för Pytte som inspirerade Kakan till det förödmjukande och farliga hysset med fjäderfästet? Vi vet att det är långsökt men helt otroligt är det inte!


7. Att montera alla delar som skulle sitta på P1800:n efter lackeringen visade sig vara lättare sagt än gjort. Hangus misslyckades på flera ställen och fick bättra lacken rejält, provturen till Växjö blev en fullständig katastrof då en "Sossecontainer" smällde hela Hangus P1800 bakskärm i en fyrvägskorsning med gult blinkande sken. Till på köpet fick Hangus bensinslut på vägen hem och när han till slut fick hjälp så gick kamdrevet all världens väg vilket fick honom att ringa sin far Dan Gustaf för att be om bärgningshjälp.


8. Hangus blev deprimerad av bara tanken på att ställa av P1800:n men det måste göras. Det kändes så ruttet att ha en nylackerad bil som inte gick att köra med, kort sagt - ett vanligt symptom på bilmissbruk. När Hangus verkligen tänkt använda bilen till det den faktiskt är till för så hade han missbrukat den så att den inte gick att köra. Det här var inte första gången som bilmissbruk påverkade honom känslomässigt, när bilen inte var i det skick som Hangus ansåg att den borde vara så färgade det av sig på både sinnesstämning och humör. Så när hans far Dan Gustaf och Hangus kom hem från Nöbbele och alla inklusive lillbrorsan varit framme och sett sig mätta på olyckan med P1800:n vars tillknycklade bakskärm kunde göra en bilskrotare överlycklig, infann sig en åskmulen stämning som påminde om alltings bräcklighet.


9.Depressionen över P1800:n och smällen i Växjö släppte inte. Faktum är att Hangus var så sänkt att han ringde fabriken och sjukskrev sig för att fira Kristi flygardag enligt gammal god sed i byn som Gud glömde. För även om Gud glömt bort byborna så hade de inte glömt honom. Fredagsmorgonen var vikt åt gökottan vilket förbereddes genom att på torsdag eftermiddag sätta upp tält och supa sig redlös på en skogslycka i närheten av Fundersmåla gård till bonden Kornblads stora förtret. Allt inträffade som sig bör på folknykterhetens dag och det var få fågelskådare som dagen före druckit litervis med öl och vodka och ändå varit så klara i skallen på morgonen efter som Hangus & Co. De kunde i och för sig inte höra göken gala men det berodde på att det var mer galningar som gökade än gökar som galnades på gökottan.


10. Det var tjugosex grader i skuggan av de stora betongpelarna som bär upp Ölandsbron. De rullade fram i maklig takt uppe på bron medan de berusade sig på musik och starköl i Jollas vinröda PV vars bägge sidorutor var nere då Taringen slängt skruvmejslarna som höll dem uppe. De hade precis kommit över själva knycken på Ölandsbron när de fick soppatorsk. På bilstereon brölade Johnny and the Hurricanes saxofoner ikapp med Fender stratocastern eller vad det nu var för någon gura som vibrerade av rock´n roll i "Red river rock". Hangus mer kände än hörde något stort surra invid örat och skrek: Vem fan har slängt in en "Blinning" i bilen?! De jävla kreaturen, dessa hästbromsar de sticker en med samma frenesi som en spikmaskin! Och Taringen var inte sen att skandera: Fäflugorna är över oss! Rädde sig den som kan!

 

11. Peuogot 404:an var vit och längs dess motorhuv ringlade sig rödlackerade eldsflammor, trodde Hangus och Kenta. Denna Peugot stod på Mastens parkering då de kom rullande i Kentas Cheva, Petter hade däckat i baksätet tillsammans med en halvfull literflaska Absolut Vodka som låg och rullade på golvet. Det var en ljummen och varm midsommarkväll och två ungdomar hade råkat i gräl om vilket fotbollslag som var bäst, Atlas eller Trion? Och eftersom tvisten inte gick att avgöra drog en av dem kniv och skar den andre så att blodet sprutade över den vita motorhuven.


12. Som det ofta är så kändes den senaste festen som den allra sista och Hangus sa till sig själv med både ruelse och stor inlevelse:

- Jag skulle inte druckit de sista fyra ölen..!

Det hade blivit dags för den fas där man börjar ett nytt liv som ofta tar slut redan efter det första avhållsamma försöksdygnet, det handlar alltså om ytterligare ett fruktlöst försök att sluta snusa. Ett av de mer minnesrika eftersom Hangus dammsög hela gården på jakt efter snus då kiosken i byn som Gud glömde var stängd, det var ju söndag.


13. Det här var en dag i början av juli då solen stekte asfalten så att inte ens kråkorna kunde landa på den tomma parkeringen utanför fabriken. Återigen hade Hangus ont om pengar och han skulle bli tvungen att vara på fabriken en del av industrisemestern som alltid inföll första veckan i juli. Då stänger Gud av hela Sverige med en knapptryckning och bara riktigt psykiskt starka människor orkar jobba när resten av landet är ledigt och lever loppan. Hangus var en sådan människa, Ingo, Blixten och Räven var det också, de jobbade extra medan Rolle och hans lillebror, Henrik hade semester, Scarface var repatrierad tillbaka till presshallen så honom hade de klippt alla kontakter med och Russinet var fortfarande sjukskriven på obestämd tid.


14.Den sommaren blev ingen fluga fet på några kvarlämnade rester. Grabbgänget tömde flaskorna till sista droppen och rensade faten allteftersom de åkte land och rike kring med sina svenssonbilar. En rad missöden och incidenter hopade sig omkring dem men det struntade de i eftersom de kom från byn som Gud glömde.

 

15. Detta var den höst då Hangus försov sig de tidiga morgnar då lövträden börjar skifta i gulrött och en svag doft av förmultning stiger upp ur skogsgläntorna. Calimero och åkkompisarna på fabriken svor över Hangus sena ankomster men ändå fortsatte allt i samma sömniga takt med undantag för en mycket liten revolution. Tack vare den fick Hangus åka till Ädelfors och gå på facklig kurs och det kunde ha slutat med att också han blivit en brödsosse. Om det inte varit för det bruna kuvertet med försvarsmaktens logotype på, som han sprättade upp samma dag höstvindarna drog in i byn.