Inledning

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Sammanfattning - Inledning


DEN GODE GÖTEBORGAREN


1.Att lackera en bil anses av många vara en av de yttersta konstarterna, varför skulle det annars vara så orimligt dyrt? För en bilmissbrukare kan den första lackeringen lätt leda till fler och fler lackeringar, den ena värre än den andra.


2.Det måste sägas högt och tydligt. Innan det kan berättas om hur Hangus lackerade om sin Amazon till att bli grön, hade han begått en gärning som var god, men som många i byn skrattade åt.


FEM TUSEN FLUGOR


1. Det här har säkert flera av er sett, kanske har ni själva varit motorburna? Unga då..? Iallafall, de motorburna ungdomarna brukade ha stickers på bakrutan på den sunkiga Dodge eller Valiant, Malibu eller vad det nu var för pilsnersläde de åkte runt i. På dessa stickers kunde det stå: "Skratta inte Svensson, din dotter kan ligga i baksätet!" Eller: "Använd kondom! Det föds en -------(namn på t.ex. politiker) varje dag!" Men den sticker Hangus tyckte var roligast var denna: "Fem tusen flugor kan inte ha fel - ät skit!"


2. Hangus åkte hem och med sig hade han hösten i släptåg. Det blev ingen lackering den hösten, han bytte dessutom jobb, klättrade i karriärstegen och började på fabrik. Där var åtminstone varmt vilket man inte kunde beskylla såghelvetet för.  Skönt också att slippa mobbarna för på fabriken var det vettigt folk som inte jävlades med en i onödan, så länge man körde ihop sitt ackord.


3. Det var en sådan underbar dag i mitten på maj, solen sken och svalorna flög i formation mot ladans översta nock där bålgetingarna sov sin honungssöta sömn. Det var varmt, nästan åskvärme i luften.


4. Hangus unnade sig själv en underbar kaffestund med sin mamma och sin far, Dan Gustaf. De hade varit ute och tittat på den grönblänkande Amazonen som stod på gårdsplanen.  Färgen var på väg att torka och om en halvtimme eller så skulle den vara klibbtorr. När de hade fikat färdigt gick Hangus ut från köket och stod på trappan och bara njöt av kvällens ljumma värme, då hördes ett monotont ljud. Det kom från fem tusen flugor som satt fast i en tvåkomponenst billack som höll på att härda. Ursinnigt vevade flugorna med sina små vingar.


FLYGANDE BESIKTNINGAR


1. Nuförtiden förekommer de inte särskilt ofta, iallafall inte som då Hangus var motorburen och ung. Han har själv med beundran i rösten gett uttryck för det polisiära hantverket. Åh, stoppade de dig, vad hände? Vad var det för bil du körde..? Fick du köra vidare eller satte de dit spanska flaggan direkt?


2. Det hade blivit dags för Hangus att få den stora äran att vara med om en flygande besiktning. Den sommaren då han just fyllt 18 och upplevt sin första semester som slutade i katastrof. Det började med att det var två veckor kvar av semestern när Hangus kom till minuten för att ta ut pengar, han trodde sig om att ha ungefär en dryg tusenlapp kvar, men fick inte ens ut en hundralapp - det stod att det var 75 kr kvar på kontot. Fy sautan vad det kändes! Sen kom de flygande besiktningsmännen och landade i hans medvetande som grädde på moset.


3.En flygande besiktning av en buteljgrön Amazon slår det mesta. När det gäller begrepp som det tyska "Fingerspetzgefhule" är denna högtflygande besiktning ett bra exempel på en sociologisk studie av hur färg kan påverka sinnestämning och till och med myndighetsutövning.


4. Det finns vissa bilar som förmedlar känslor av övergivenhet. Den röda PV sport 65:a som Hangus byggde om så det stod det härliga till, var en sådan bil. När han först mötte den så hade han en vit PV 66:a som var trimmad och gick lika fort som käften på en börsmäklare. På våren sprack den vita lacken och rosten blommade för fullt vilket lumparkompisen Cassé som Hangus köpt den av, glömt att tala om..? Detta är berättelsen om den röda PV:n och allt som hände med den bilen innan det var dags för en sista flygande besiktning.


5. Stor-Kalle och Hangus kom farande som fordom kung Jehu, de var på väg från Ronneby mot Karlskrona och vid krönet där Skönstavik breder ut sin sommarprakt med lövträd och skuggiga dungar blev de stoppade. Av polisen.


RENOVERINGSTRÄSKET


1. På forum där bilintresserade diskuterar problemlösningar så förekommer sedan början av 2000-talet ett begrepp som kallas "moddträsket" - en förkortning av "modifieringsträsket". Man modifierar sin bil med olika attribut, kolfiberhuvar, stereoanläggningar i 150 000 kronorsklassen, softat glas, vingar som får en jumbojet att skämmas, luftintag som är avsevärt större än bilens motor! Renoveringsträsket däremot, det har funnits så länge att inte ens de som sitter fast i det gitter att diskutera det längre. Men det ska bli ändring på det.


2. Väl hemma efter Hangus impulsköp av P1800:n infann sig det första problemet som måste lösas, var skulle han ha bilen? Hans far Dan Gustaf var inte intresserad av att ha ett renoveringsobjekt till på gården, det fanns tillräckligt av den varan tyckte han.


3.Glömsk av det som hänt under bogseringen av den nyinköpta P1800:n tog Hangus sig en tur genom byn som Gud glömde, åtminstone halva byn om man ska vara noggrann.


4. Det som kännetecknar någon som håller på att dras ned i renoveringsträsket är att han eller hon allt oftare befinner sig letande på de mest obskyra ställen efter delar till renoveringen. Fabians bilkyrkogård var ett sådant ställe.


5. När du har en stor renovering att sjunka ned i, då byter du delar utav bara farten. Att tänka sig för innan du byter ut något kan vara ett sätt att försöka undslippa att sjunka djupare ned i renoveringsträsket. Det vill säga - tänk efter före - innan du börjar med själva renoveringen.


6.Det var ganska illa ställt med Hangus, han hade varit djupt nere i renoveringsträsket när han och bästa kompisen Kenta med stålkammen åkte till ett ännu mer obskyrt ställe än Fabiansons bilkyrkogård. Nämligen bilskroten i Ryd där Åke på myren härskade.


7.En känsla som inte finns uppenbarar sig - du har genomfört ett stort projekt och plötsligt en dag är det färdigt. Vad ska du göra nu då? Den stora tomheten infinner sig när alla drömmar är uppfyllda och du börjar fundera över nya projekt men du orkar inte..! Du är på väg rakt in i en utmattningsdepression och det enda att göra är att åka iväg på en riktig irrfärd. Det var precis vad Kenta med stålkammen och Hangus gjorde med P1800:n från Augerum, en bil som inte rullat lagligt på allmän väg sedan början av nittonhundrasjuttiotalet.


8. Hangus träffar på Kakan och lär sig vad det innebär att vara ett mobboffer. Kakan riskerar att förlora hela "klockspelet" men klarar sig genom att hänga på gärdsgårn eller en tretumfyra regel om man ska vara sanningsenlig. En kärlek uppenbarar sig men försvinner lika snabbt igen och det visar sig att öppna fönster i småländska nätter inte är att förakta.


9. Det fanns en gammal enstöring i byn som kallades för Krig och Fred. Han gick omkring på bygden klädd i vinterkläder sommar som vinter och var mer lagd åt krig vilket han demonstrerade så fort han fick tillfälle genom att försöka komma åt småglin - utan att lyckas. En motsats till denne Krig och Fred var Hangus bästa kompis Petters storebror som faktiskt levde upp till sitt smeknamn - Gandi. Vän av ordning inser nu att ambitionen i att beskriva renoveringsträskets vedermödor börjar spåra ur men en liten renoveringsaspekt finns med i detta avsnitt! Den handlar nämligen om P1800:ns fönstervev och dess låsbricka.


10.Den sista berättelsen i Renoveringsträsket handlar om färden mot dess dyiga bottensediment där svetsloppor, verktygslådor och bildelar far omkring som Pirayor i en skräckfilm. Avsnittet handlar om hur Hangus fick ett sådant knytnävsslag mitt i ansiktet att hjärnan antagligen fick bestående skador och därav började massproducera bilbilder i frontallobens tankecentrum, bilder som ledde in i ett tyngre, snabbare och allt mer beroendeframkallande bilmissbruk. Läs om hur Hangus körde av vägen med P1800:n och därav tvingades göra en djupdykning ända ner till botten av renoveringsträsket.


11. I början av 1980-talet hade rosten på allvar börjat ge sig till känna igen på P1800:n. Som yrkesutbildad plåtslagare var Hangus inte dummare än att han förstod att om han ville behålla bilen måste en migsvets köpas in. Och när han gjort det kände han sig tvungen att reparera en Opel vars skärmbalkar var upprostade. Efter att denna Opel drabbats av värmechock mitt i vintern började en lång resa från byn som Gud glömde, kort sagt - det hade blivit dags för Hangus att inleda sina irrfärder.