Kabeltattaren

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Sammanfattning - Kabeltattaren


1. Under huden på en kabeltattare

Det är i slutet av 1982, det år då Ingmar Stenmark vinner slalom i alpina VM. Patrik Sjöberg sätter svenskt rekord i höjdhopp och Mats Wilander vinner öppna franska mästerskapen i tennis. Båda är sjutton år. Socialdemokraterna vinner valet och Olof Palme blir statsminister igen, i världen pågår ett krig mellan Storbritannien och Argentina om Falklandsöarna. Hangus gör en hudundersökning, när han rycker in får han sina persedlar och ett nummer, 8312. Han väljer kojplats på luckan, träffar de som ska dela hans liv i tio månader. Innerst inne är vi alla signalister och fordonsförare.


2. Oaa hela natten!

Hangus saknar jobbarkompisarna lite grand men det är samtidigt väldigt skönt att slippa fabriken och svetsningen! Doftsinnet börjar komma tillbaka och han får lära sig marscherandets ädla konst. Alla persedlar som de ska hålla reda på! Uj uj. Maten och markan är höjdpunkter och på jukeboxen spelas Attacks hit; Ooa hela natten.


3. Efter två veckor - patron ur! Skytteövning med kpist M45 och en berusad skjutledare. Detta blir upptakten till att Svensson åker ur skytteligan och bäddar för sin egen undergång, eller är det tvärtom så att det är hans räddning att slippa från lumpen?


4. Den söndagskvällen var Kabeltattarna tillbaka på luckan efter sin första permis och kvällen gick åt till att kolla all utrustning och göra sig förberedd för nästa veckas gröntjänst. På frågan Svensson fick om hur det var att ha kompaniförbud svarade han sanningsenligt:

- Jävla trökigt, det finns ju knappt en käft här på helgen, inte ett öre har jag på fickan så jag har mest legat här och latat mig och väntat på att ni ska komma tillbaka, era malajer! la han till och boxade Hangus lekfullt i bröstet samtidigt som han strök undan sitt långa hår. Vilket fick Hangus att känna ren och skär avund.


5. Persson från Lidhult hade just landat på taket bakom de kulörta lamporna när han halkade och dråsade omkull så att en av de starka belysningslamporna krossades under hans tyngd. Med händerna trevade han efter fästpunkter som han kunde hålla sig i för att ta sig upp igen. När han körde in höger hand i lamparmaturen så fick han 220 volt genom kroppen och riste som en trasdocka där uppe på taket. När handen släppte lamparmaturen kanade han nedför taket som en säck potatis och föll sedan ned på marken inne i Sommarlust. Efter det blev hans skägg som stålull och han kallades aldrig för något annat än Elektro-Persson.


6. Det var söndag kväll. Kabeltattarna satt och diskuterade krig och fred på markan, ord som skyddsrum och konservburkar for som projektiler genom luften. Kim Wildes hit "Cambodia" spelades på jukeboxen. Elektro-Persson trodde inte att Kabeltattarna skulle kunna försvara landet någon längre tid. Så fort han fick råd skulle han därför bygga ett eget skyddsrum hemma i Lidhult och bunkra upp med konserver. Einarsson höll med, särskilt med tanke på konserverna. Vinneka hade inte kommit tillbaka från sin helgpermission och alla undrade vad som skulle hända med honom nu? Själv skulle Hangus råka ut för en serie av olyckor som började med att han stukade foten i en innebandymatch. Detta fick konsekvenser då han på julledigheten för första gången i sitt liv begav sig iväg på charterresa. Hangus måste erkänna att han, tjugoett år fyllda aldrig varit utomlands, inte ens i Danmark. 


7. Det är en sen vinterkväll i början på januari och året är 1983. Det är 10 minusgrader ute och Hangus sitter uppe på sitt pojkrum på gården i byn som Gud glömde och ser upp mot grannen Brammesons vita hus uppe på kullen. Vinden viner utanför fönstret och snön ligger tätt packad i stora vallar på gårdsplanen,fadern, Dan Gustaf har slutat fila motorsågskedjan och gått in i TV-rummet där han och Hangus mor ser på TV-nyheterna. Så fort Palme kommer upp på rutan så blir Dan Gustaf arg, medan mamma tycker att statsministern är den bästa Sverige någonsin haft. Det är bara katten Lukas och Hangus på övervåningen och de lyssnar på Beatles Golden Slumber från LP:n Abbey Road, den som Calle köpte ny 1968. Omslaget är tummat och delar av folieringen har fallit bort men skivan är hel och utan repor, med det gröna äpplet på ena sidan och det delade på den andra. Katten Lukas som är alldeles kolsvart blinkar förföriskt med sina guldgula ögon innan han lägger sig tillrätta och inväntar sömnen. Morgonen därpå ska Hangus upp vid halv fem för att köra till fabriken med Stor-Kalles Hitlerbubbla.


8. Hangus stod uppställd på kaserngården, nyrakad med Paco Rabanne doftande i hela ansiktet! Vinneka satt i fängelse i 14 dagar för brott mot totalförsvarsplikten. När han kommer tillbaka berättar han varför han schappade och vad som hände när polisen kom och hämtade honom. Det är i mitten av januari och Kabeltattarna står ute på övningsfältet och lär sig lägga på snökedjor på lastbilarna! Det viner av yrsnö och ishavsvindar och det är 15 minusgrader. Kabeltattarnas pluton väljs ut för att följa en repövning i Älvdalen, en veckas samförbandsövning med en norrlandsbrigad blir deras slutövning.


9. Samtidigt som Hangus börjar läsa "Främlingen" av Albert Camus vinner Carola Häggkvist melodifestivalen med låten "Främling". Många skåningar är det på finalen som hålls på Palladium i Malmö. Men någon från Kabeltattarnas pluton är inte där, de är på väg till Älvdalen för att göra vintern till sin vän. Vid deras första stopp i Skövde är det 20 minusgrader och i Elektro-Personss skägg bildas istappar när han andas. Själv uppträdde Hangus med rakat huvud, ett uppdrag han fått tjata sig till för att få gjort inne hos en frisör i Kristianstad. Frisören, en vänlig man frågade Hangus två gånger om han verkligen visste vad han gjorde? Efter rakningen frågade Hangus om någon före honom begärt en sådan rakning? Nej blev svaret. Hangus fick sedan många frågor om han var en av dessa skinnskallar som börjat dyka upp här och var? Eller om han kanske rentav var med i Kristianstads illa beryktade ungdomsliga A65?  Men det var han inte, han försökte bara rädda det hår som räddas kunde.


10. Kabeltattarna börjar se slutet på gröntjänsten! I mitten av mars skulle de göra soldatprovet och sen börja förbereda förflyttning till Älvdalen. Av Sefanten får de i uppgift att röja ett gammalt gasläger som ligger i anslutning till A3 vilket slutar med att de åker i full rulle genom Kristianstad med halva plutonen på lastbilsflaket. Överste Plantén håller tal på besöksdagen då det körs med pansarbandvagn, skjuts med haubits, Kabeltattarna eldsignalerar och jetplanen SK 60 flyger som superstora svalor i skyn. Toms föräldrar är där men inte Hangus eftersom Dan Gustaf ogärna vill lämna gården, inte ens för att se sina skattepengar gå upp i rök. Snart, mycket snart bär det iväg till Dalarna!


11. I början av April kör några av Kabeltattarna upp med Toms gula Saab V4 postbil. Kolla vilka snöplogar! Mullgren och Lövdén moonar i Saabens bakruta när de kör igenom Älvdalen samtidigt som The Pointer Sisters sjunger "I´m so excited" på radion. Hela Pjäskompaniet hälsas välkommen till Älvdalen i den lilla byn Åsen där Soldathemmet ligger och de värnpliktiga får veta mer om det samhälle där engelska språket uppfanns. Välkomstceremonin avslutas med att en kvinna i folkdräkt spelar fiol och utomhus i Trängslet är det så kallt att Hangus drar på sig en lunginflammation efter att ha varit ute i fält. Han blir så sjuk att han svimmar inne på toaletten, men sen vänder det och Hangus får stifta bekantskap med en helt ny drink – Vodkamajuice.


12. Var och varannan dag är det övningsskjutning på ArtSS skjutfält. Men det har äntligen blivit vår – och sommar! En lastbil kommer tillbaka utan kanon och rekryterna som körde fast haubitsen i ett kärr på skjutfältet lämnar lakoniskt in en AFSE, en blankett avsedd för förverkat material typ kalsonger eller fingervantar. Sedan går hela gänget på markan. Kabeltattarna får pröva jänkarnas arméradio och ägna sig åt riktigt skitigt bilmissbruk. Sedan åker de till Orsa och försöker beställa in den nya drinken Vodkamajuice.


13. Det är gyllene tider för en bilmissbrukare. Petter har köpt sig ett riktigt ”Dollargryn” och Hangus är lika spänd på att få se denna amerikanare som om det vore hans egen bil. Äldsta brorsan Calle gifter sig med Anneli och yngsta brorsan John svimmar av rörelse vid altaret i byns kyrka. Tillbaka på ArtSS blir Hangus utsedd till vaktchef över helgen. En före detta värnpliktig som på anmodan av Kabeltattarnas fiende Ulrik, ringer upp vakten ser till att Hangus blir grundlurad.


14 Kabeltattarna hjälper till att genomföra Boforsskandalen utan att veta om det när eldledaren redovisar Haubits 77 för ett gäng höga statstjänstemän med lilafärgade turbaner på huvudet. Hangus går in i ett av sina otaliga identitetskriser och odlar skägg inför muck. Och Muck blir det, Kabeltattarna vaknar på logementet av att vatten rinner ned i deras sängar vilket beror på att gänget på övervåningen har slitit loss elementen. Kabeltattarnas sista tur går till Helsingborg och på tillbakavägen säljer Elektro-Persson sin syster till Hangus för en spottstyver.