Prolog

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Prolog


Hangus har sökt Gud, kärleken och den perfekta bilen i hela sitt liv men bara hittat ett av dessa tre fenomen. Och då har han letat nästan överallt. På hans resa längs med livets motorväg har han sparat episoder för en bekännelse som grundar sig på både nytillverkade och bättre begagnade reservdelar från ett liv som bilmissbrukare. Vem är då Hangus? Och vad är bilmissbruk? Han är en helt vanlig människa med det ovanliga smeknamnet Hangus, hans riktiga namn är Pär Angus Person och han föddes i byn som Gud glömde en disig septemberdag 1961. Samma år som Dag Hammarskjölds flygplan blev nedskjutet över Kongo. Kanske kommer sig smeknamnet Hangus av att Angus också är en köttrastjur? Själv har han använt Hangus så pass länge och väl att det blivit hans tilltalsnamn utan att han nu ens tänker på det. Kanske blev han baptiserad av byn som Gud glömde när han som liten jagade Storegårdens tjurar med sitt hemgjorda armborst? Han vet faktiskt inte hur det gick till men försedd med smeknamn blev han liksom så många andra blev det i byn som Gud glömde, vare sig de ville eller inte. Hans riktiga namn har han efter morfar Angus vistelse i Amerika där han blev förtjust i de anglicismer som spreds med samma hastighet som Marconis radiovågor. Byn som Gud glömde är en liten by med lite mer än åtta hundra invånare i norra Blekinge, nära gränsen till Småland. De som växt upp i byn vet mycket väl att Gud glömt bort oss, man kan nämligen göra vad som helst utan att någon ingriper!? Hangus talar av egen erfarenhet då han har gjort mycket som man inte borde göra och en del av det måste han bekänna. Inte allt! Det han vill bekänna handlar förstås om bilmissbruk och hur det påverkat hans liv. Han har nämligen missbrukat bilar i hela sitt vuxna liv och nu har det blivit dags att göra upp med det, han har gått upp så fullständigt i sina bilar att han blivit en del av dem. Ändå har Hangus träffat de som ifrågasätter om bilmissbruk verkligen finns? Och om det faktiskt finns, vad är det egentligen för sorts missbruk? Självklart finns bilmissbruk och så här definieras det: ”Att använda en bil för ett annat ändamål än att transportera sig från A till B”.

   Bekännelsen om Hangus bilmissbruk tar sin början arton år efter hans födelsedag och han är i full färd med att skaffa sig ett liv. Året är 1979 och han har gått ut verkstadsteknisk linje och kan både svetsa och bocka plåt men än så länge har han inte en aning om att en tjej också kan bli riktigt kåt. I den lilla by han växer upp är bristen på tjejer en av de riktigt stora tragedierna.

   Hangus familj består av fadern Dan Gustaf och modern Linnéa, samt hans tre bröder; Calle, Mike och John. Hans föräldrar är födda på 1920- respektive 1930-talet och de är småbrukare med en egen gård och fyra söner. Gården inhandlades för pengar Dan Gustaf sparat ihop genom att bo på sitt föräldrahem, nämndemannagården i Bräntemåla som farfar Gustaf ägde fram till sin död 1975. Hangus far hade bott hemma tills han blev lastgammal, det vill säga trettio. Genom att bo på föräldragården lyckades han spara ihop pengar genom att köra mjölken och ta diverse påhugg i skogsarbetet som varit en stor näring ända sedan ångsågarnas tid i byn som Gud glömde. Året är 1953 när Hangu far och mor kommer till byn. Han är stark Dan Gustaf, hur stark han är förstår sönerna först när de får vara med i arbetet med att anlägga trädgårdar. De femtio tusen kronor som han betalar för gården är mycket pengar 1953 men Dan Gustaf slantar upp hälften av hela köpeskillingen - kontant. Och med hjälp av dessa pengar växer Hangus upp som tredje sonen i ordningen på den lilla gården som är vackert belägen vid vägs ände i det natursköna odlingslandskapet som omger byn som Gud glömde.

   På den tiden det här utspelar sig har ”Såssarnas” stordrifts- och storstadspolitik ännu inte tömt landsbygden på unga människor, i byn bor fortfarande ett helt tjog med kompisar till Hangus och hans tre bröder. Det är fyra år mellan de äldre bröderna, för lillebror John skiljer det nästan åtta år mellan honom och Hangus. Hangus bor hemma när han fyller arton och jobbar först på sågverk sedan på fabrik och äldsta brorsan Calle har flyttat till Malmö och börjat jobba som kylmontör för att tröttna på det och utbilda sig till jurist. Vid tiden för den här bekännelsen arbetar Calle på Kristianstads tingsrätt och är tillsammans med Anneli som han träffat i Malmö. Storebrorsan närmast Hangus i ålder, Mike arbetar som grovplåtslagare på Uddcomb i Karlskrona, eller ”Staun” som de säger i byn, lillebror John går i Kallingeskolan.

   Hangus morfar Angus hette egentligen Olov men bytte namn efter att ha emigrerat till U.S.A. på 1920-talet. Han åkte iväg som Olov och kom hem som Angus. Han hade varit svetsare och gjort karriär som professionell pokerspelare och spritsmugglare. Morfar hade tjänat mycket ”måney”. Allt detta säger kanske inte så mycket om hur Hangus hade det som barn i byn som Gud glömde, men det var en otrolig uppväxt och hans släkt, en hoper otroliga människor är och förblir en del av den historien. Den här berättelsen handlar emellertid om Hangus liv som bilmissbrukare och det måste bekännas att i berättelsen om hans bilmissbruk kommer inte heller kvinnorna på fädernegårdarna till sin rätt. Hans mormor Agnes och  farmor Rut är bägge färgstarka personligheter som styr och ställer med både människor och djur. Men det är inte de som har pengarna och som Hangus far Dan Gustaf brukar säga; pengarna styr! Och de kom att styra även Hangus liv visade det sig.

   Därmed inte sagt att Dan Gustaf hade rätt men det får bli inledningen på berättelsen om det bilmissbruk som kom att utvecklas till en trogen följeslagare i Hangus liv. Det finns många aspekter av bilmissbruk och här är några mer tydliga symptom och varningssignaler då missbruket är på väg att ta över och bryta ut på allvar; kostsamma renoveringar, oplanerad nöjeskörning, fortkörning, omdömeslösa inköp av reservdelar, omdömeslösa inköp av skrotbilar, bensinslut, växellådshaverier, omdömeslösa omkörningar, upplevelser av estetik i betraktandet av karrosslinjer, uppsökande av obskyra platser där det finns gamla bildelar, meningslösa slagsmål, starkt hämndbegär, oförmåga att reparera sin egen bil, oförmåga i att förstå att som lekman bör man inte reparera andras bilar, åskådare till orealistiska bilfilmer på bio, fantasifulla försök att efterlikna de fasansfulla biljakterna bilmissbrukaren sett på bio, konsekventa fortkörningar, en bilmissbrukare tycker det är tråkigt att sätta sig i bruksbilen efter en vända med en ”riktig bil”, blir alltid fartblind, kurvorna stormar emot men bilmissbrukaren bara glider igenom, återkommande omlackeringar, behandling av människor som om de vore bilar, behandling av sig själv som om man vore en bil, allt större begär efter mer och mer hästkrafter, etcetera!