En bilmissbrukares bekännelser: Del III Proselyten

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

Proselyten


Ingresserna är hämtade från romanens tredje del och syftar till att ge en överblick över handlingen som utspelar sig under 5 år på 1980-talet, en trilogi som omfattar 1399 sidor.


1. Hampus Persson fyllde 22 år den hösten. Löven började falla och i samma takt som de föll också hågkomster från hans tidigare liv som kabeltattare i glömska. Och de som lovat att aldrig glömma varandra och den tid som kallades för lumpen! Den ende han fortsatte ha kontakt med var Klimt som bodde i Sölvesborg och honom planerade Hampus att hälsa på för att hålla sitt bilmissbruk igång. Men på bara ett par veckor hemma i byn som Gud glömde gjorde han sig kvitt de mest direkta hågkomsterna för att istället sjunka ned i en deprimerande och vegeterande tillvaro som inte bröts förrän skolan började. Plötsligt fann han sig sittande på skolbänken i Ronneby.


2. Hampus fick tänka om när det gällde undermedlet Regaine. Turild på posten som bevakade alla inkommande ärenden i byn som Gud glömde skulle ana ugglor i mossen så fort han hämtade ut postförsändelsen. Därefter handlade det om timmar innan hela byn var informerad. Inte heller skulle det gå att dölja mirakelmedlet för Hampus mamma. Det fanns bara en lösning - att flytta hemifrån och skaffa sig ett liv, växa upp helt enkelt. Medan Hampus funderar på hur han ska gå till väga så går han på KomVux och där är han som en svamp. Han suger i sig kunskap med samma intensitet som en blodigel suger på ett älgaben som precis har satts ned i ett kärr. Hangus lär sig vad vulgärdarwinism innebär, får komplimanger av sin mattelärare varpå hans första klassfest slutar i Elins sovrum.


3. Hampus hittar sin lillebror John i en lada i Håladal där lillbrorsan spelar ”Blus” som deras far Dan Gustaf kallar det. Själv kommer Dan Gustaf hem från sjukhuset med gipsad, bruten handled vilket föranleder en längre sjukdomshistoria då han vilar i nästan två dagar. Sedan är han uppe och jobbar igen. När Hampus ger sig av från gården där han bott hela sitt liv kommer en ny katt som heter Julius och det är storebror Calles. För att Hampus ska kunna ge sig iväg på ett ståndsmässigt sätt måste mamma och han först göra några inköp på Harrys möbler i Hallabro. Den egna lya som Elin hjälpt Hampus att få ligger i ett område som heter Hjorthöjden och det är ganska fräscht för att vara miljonprogram. På en Svenskalektion får proselyten Henrik ett rent helvete att förklara varför man ska läsa "En dag i Ivan Denosovitjs liv" av Alexander Solsjenitsyn.


4. Ett mirakel sker på en av Nyllets kemilektioner och Hampus blir hembjuden till en av Blekinges farligaste familjer. Han blir också bjuden på födelsedagsfest i Sölvesborg av sin lumparkompis Klimt. Kenta följer med och av en händelse råkar också Helle komma i deras väg. Med den vita PV:n åker de rakt in i ett födelsedagskalas där ingen av dem känner födelsedagsbarnet. Helle inleder Hangus ett förhållande med trots att uppbrottet är ständigt närvarande eftersom han egentligen bara älskar sig själv. Och på tal om att älska sig själv så bjuder Henrik in sig själv till Hampus lilla lya och lär honom laga mat i en Römertopf. Henrik hjälper Hampus med matematiken och Hampus ger honom råd över hur han ska bära sig åt när hans flickvän vill ta livet av sig. 


5. Att köpa preventivmedel är inte så lätt som det ser ut. Det blir gärna så att man köper en mängd andra saker eftersom det är så pinsamt att köpa just preventivmedel och i bästa fall låtsas man; just det ja! Kondomer måste jag ju också ha! Römertopfen går varm medan Hampus smetar in så mycket Regaine att det blir stopp i avloppet i hans lilla lägenhet. Ensamhetens väktare varnar för risken med att fastna i familjeträsket och för att undvika det gör Hampus omgående och utan prut slut med Helle.


6. Hampus prövar på som skogshuggare och dödgrävare över jullovet, allt för att slippa vara på fabriken. Nyllet blir snuvad på ett utbildningsmaterial han bett proselyterna att skriva en hemuppsats om och Hampus bryter med hela klassen efter det, alla utom Elin. Modern och Hampus övertalar Dan Gustaf att betala för lillebror John så att han kan få gå på en konstnärlig utbildning till hösten på S.t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Hampus får ett förtroendeuppdrag av storebrorsan Calle och hans Anneli i Umeå. De väntar barn och vill att Hampus kör deras katt Julius till flyget i Ronneby för vidare transport till Norrland.


7. Bibliotekarien i byn köper hastigt och lustigt den gula PV.n. Gudarna skrattar i sin himmel och i mars detta nådens år 1984 går Hampus med Petter och Taringen genom byn för att se hur de nya ägarna tänker köra det blå förlusthotellet i botten? De två kumpanerna från gänget ”Grabbarna grus” har kört på fyllan. Bägge två riskerar sina körkort, men eftersom de kommer att skylla på varandra i rätten fälls ingen av dem. Taringen bekänner att han ska bli far men han tar hellre ut inanmätet på en älg än torkar ett barn i rumpan! Hampus träffar på Knog-Johnny och Dannes fru Lene som har en enda, ledig kväll i månaden. Och som av en händelse dyker också Billie från Växjö upp! Hampus kör John till S.t Sigfrids folkhögskola utanför Växjö där Billie går och som i ett trollslag förändras hela Hangus tillvaro. Han blir så kär i denna sjuttonåring att jag ger henne hela sin själ i tron att hon är den stora kärleken som han letar efter.


8. Vännerna kring Billie accepterar Hampus som om han vore en av dem. Hennes senaste förälskelse Jögge Lunkan läser ryska och honom träffar de på Oxen där han berättar att han snart, redan till hösten ska flytta till Stockholm. Hampus ligger efter med ett prov i religion och får fel prov eftersom han inte säger att han ska göra ett omprov. Suck. Brytningen med klassen känns löjlig men han framhärdar. Hemma hos Billies bror Hax är det möblerat med kramdjur och skjutvapen. Proselyten Liv berättar om hur hennes dotter blir stucken av en bålgeting samtidigt som hon fastnat i dörren. Billie och Hampus får en visit från samma (?) bålgeting under en herdestund utomhus i byn som Gud glömde. På Stortorget i Växjö träffar Billie och Hampus Paolo som flytt från Chile, han jobbar som timvikarie på S:t Sigfrid. Kanske kan han hjälpa Hampus att ta reda på vad som hänt med Billies mamma?


9. Hampus och katten Julius slickar sina sår hemma i byn som Gud glömde efter att Hampus förlorat Billie. Hampus sommarjobbar på fabriken för att skrapa ihop pengar inför hösten och den sista och avslutande terminen som proselyt. Studier och kunskapsinlärning såg återigen ut att bli hans väg ut ur livskrisen men vetskapen om en abort kommer i hans väg. Efter det fattar han ett ödesdigert beslut – han ska göra om sig själv! Vilket innebär att han hamnar i den elektriska stolen hos en perukmakare i Kristianstad. Paolo, mentalskötaren från Växjö blir genom ett telefonsamtal plötsligt en bärande figur i en Bilmissbrukares bekännelse. Han verkar vara den ende som förstår Hampus kärleks sorg? Men Paolo bär själv på en mörk hemlighet och när han försöker få Hampus att bli medlem i en konstnärsförening tar det hus i helvete! Hampus engagemang ligger i sökandet efter Gud, den perfekta bilen och den stora kärleken.


10. Den 6 november 1984 är det presidentval över hela USA. Valet står mellan den sittande republikanske presidenten Ronald Reagan från Kalifornien och den demokratiske tidigare vicepresidenten Walter Mondale från Minnesota. Gissa vem som vinner? Nyllet ger besked om betygen och för Hampus är det ytterst gynnsamt. Han gör vad som helst bara han slipper fabriken! Filmen ”The Day After” går på bio i Ronneby, Hampus, Henrik och hans flickvän Mari ser filmen som har ett framtida kärnvapenkrig som ingrediens, de får se röntgenbilder på skelett, kackerlackornas julafton och ödsligheten i en sönderbombad värld, de får samtidigt ett prov på Henriks trolöshet. Och så har det äntligen blivit dags att pröva passformen på den "Tropicana" toupé som Hangus beställt för dyra pengar!


11. Hampus tillbringar tre veckor på Rehabiliteringslinjen i Linköping och den första veckan bor han hos Katrin, en brylling som fadern, Dan Gustaf letat upp. Hampus har aldrig träffat henne tidigare men hon är i samma ålder som honom och väldigt söt. Hangus trivs så bra i hennes lägenhet att han antagligen stannat kvar där om hon  inte haft en kille. I ”Corren” hittar Hampus en annons varpå han flyttar till Skäggetorp och blir inneboende hos Britt, en ensamstående, medelålders städerska. I Klassen är det bara tjejer och så Hampus med sin toupé. Vid vävstolarna spricker hans livsplan i tusen bitar när han inser hur svårt det är att lära sig väva och att utbildningen går ut på att lära patienter detta hantverkskunnande. Toupén börjar skava och Hampus undrar mer och mer över vem han är – egentligen? Det går till slut inte längre att fortsätta med detta dubbelliv och han avbryter sina studier. Efter en snöplig hemfärd till byn som Gud glömde hamnar han i ett praktgräl med fadern. Hampus avsäger sig medlemsskapet i familjen Person på stående fot men ger sig av till Stockholm och brorsan Mike. Han måste ju ta vägen någonstans, eller hur?


ha

n

g

u

s