Saga # 1 Ketchupeffekt

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Den första sagan handlar om ketchupeffekten

Guds stora lampa lyste över oss den dagen. Det var Bella hund, kaninen Ohygglipuff och den gapande grävskopan Gruff. De tre vännerna hade samlats hemma hos Bella hund. Det knastrade och knakade om dem. Sakta men säkert satte de i sig ett riktigt skrovmål av ostbågar med ketchup på, som Bella hunds matte hade givit dem. De satt i det gråa gräset som vajar på baksidan av Vinterträdgården. Sakta men säkert ? kanske du undrar Erik, hur är det då? Ja då är det som när man sakta, sakta skruvar av korken på en ketchupflaska, korken lossnar till slut och när du håller upp den över ditt huvud och bara väntar på att all ketchup ska rinna ut – iiiiihh!! – så gör den inte det. Varför inte det då!? Jo, ser du Erik, det finns en smart liten gubbe som är gjord av popcorn. Popcorngubben sätter fast papplock på alla ketchupflaskor så att man inte ska kunna få ketchupen över sig, även om man skruvar av locket och håller flaskan över huvudet.

Nu kanske du undrar om det gäller alla ketchupflaskor -  så som kaninen Ohygglipuff undrade den där dagen då de tre vännerna åt sitt skrovmål. De hade redan börjat prata om det som var deras stora uppgift - att gå till tandläkaren med gapande grävskopan Gruff och dra ut en ihålig tand ur den stora skopan. Grävskopan Gruff som sa:

- Du lilla Ohyggligpuff, det klart att det gäller alla ketchupflaskor, här, pröva den jag har öppnat, den är till och med öppnad av mig med mina dåliga tänder, kan du tänka! Sa Gruff och gapade med hela sin skopa mot himlen och skrattade ett tyst, nästan ljudlöst skratt tills hans ihåliga tand satte igång och värka så att han började stånka och pysa ”pfffuiiii, pfuuuii”.

Till slut låg han med hela sin långa hals helt utsträckt på marken, så ont gjorde det i hans ihåliga grävskopetand. Men Bella hund knyckte på nacken och vände och vred på sitt stora, kloka hundhuvud. Det var då som Ohygglipuff sakta men säkert började skruva av korken på den öppnade ketchupflaskan som hon fått av Grävskopan Gruff.

- Muff, woff och hejsan hoppsan men nej minsann, jag tror inte du ska vända upp och ned på den där ketchupflaskan skällde Bella hund och viftade med svansen.

- Vaförrdåra? Svarade Ohygglipuff och drog Bella hund i hennes långa morrhår så att hundens avlånga och svarta nos nös så förskräckligt att den lilla kaninen som för övrigt var vit, hoppade en meter rakt upp i luften.

- Sakta men osäkert, morrade Bella hund varnande, du kan få alltihop över dig.

- Aj aj aj, sluta tjata, gör något roligt istället, sa grävskopan Gruff, kan ingen göra något så att jag glömmer bort min tandvärk, ajj,oj aj oj!

Då tog den lilla vita kaninen Ohygglipuff ett stadigt tag om ketchupflaskan och höll den över sitt vita huvud med de långa öronen för att rätt som det var vända flaskan upp och ner…! Och allt innehåll rann ut över Ohygglipuff som blev röd som en tomat, eller som en Ferrari om du hellre vill tänka dig det, Erik.

Men Grävskopan Gruff skrattade så att skopan skallrade och Bella hund som inte visste vad hon skulle göra skällde och slet i sitt koppel som satt fast i staketet som omgärdar Vinterträdgården. Och så hårt drog Bella hund i kopplet att den spjäla som kopplet satt fast i – den lossnade! Med ett vinande ljud for spjälan genom luften och träffade Grävskopan Gruffs stora skopa ..! Och Gruff blev rädd, så rädd att han fick slagsida och välte omkull med sina larvfötter i luften! Där låg den dumma Grävskopan och stånkade och flämtade medan den stackars tomatröda Ohygglipuff hoppade omkring och försökte få bort ketchupen samtidigt som han ropade:

- Elaka Gruff, du får själv ta dig upp, inte hjälper vi dig, eller hur Bella hund!?

Bella hund skakade först på sitt lurviga huvud, lufsade sedan fram och började sakta men säkert buffa på Grävskopan Gruffs stora kropp tills den med ett brak välte upp igen.

- Oj vilket ohyggligt dån! Skrek Ohygglipuff då Grävskopan gruff sträckte på sig och började gapa med sin stora skopa som i ett nafs kunde sluka den lilla kaninen.

Ohygglipuff la de små tassarna i kors och bad en bön medan skuggan av den stora grävskopan tornade upp sig framför honom. Då hände något mycket märkligt!

- Uj, uj uj, jag tror minsann att tanden är borta!? Jag har ingen värk längre! Tack ska du ha lilla Ohygglipuff, du har räddat mig, hur ska jag någonsin kunna tacka dig? Sa Grävskopan Gruff som nu blivit av med sin ihåliga tand med hjälp av en simpel staketspjäla som Bella hund skickat in i det stora grävskopegapet.

- Du kan fylla din skopa med vatten och hälla det som en dusch över lilla Ohygglipuff, sa Bella hund som nu lagt de stora tassarna över sitt vita bröst och såg med sträng blick på Grävskopan Gruff.

Och så blev det. Grävskopan Gruff befriade den lilla vita kaninen Ohygglipuff från den röda ketchupen. Bella hund tyckte detta var ett bra slut på hela historien. Hon bestämde sig för att i all framtid komma ihåg dagen då de tre vännerna upptäckte att när det gäller ketchup så kommer antingen ingenting – eller allt på en gång!