Saga # 13 Dieselpump

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Den trettonde sagan handlar förstås om en dieselpump

Till en början märktes inte något konstigt. Att grävskopan Gruff saknade en packning i sin ytterst väsentliga dieselpump var inte något man tänkte på i första hand? Men ju närmare de kom tacksägelsedagen i den stora skogen Timberjack, ju mer läckte dieselpumpen och Ohygglipuff var inte sen att dra slutsatsen att de måste ha tag i något som kunde täta läckan. Och när det gäller en dieselpump så vet ju du Eric, att pumpens uppgift är att under mycket högt tryck (350-2000 bar), vid exakt tidpunkt och med exakt mängd försörja cylindrarna i grävskopans motor med bränsle. Tack vare det höga trycket finfördelas bränslet av spridaren (injektor) i förbränningskammare. Ju finare fördelningen är desto effektivare blir förbränningen av den näring som grävskopan Gruff behöver, vilket i de flesta fall är rapsdiesel.

   Nå, när de till slut börjat tala om problemet, det var inte lätt för det handlade ju om Ohygglipuffs bästa vän! så insåg de att vad de behövde var ett rejält garage. Det var inte något halvtimmesjobb att renovera och laga gapande grävskopan Gruffs dieselpump. Hösten hade kommit sent och björnklistret som höll i löven hade börjat frysa och stelna vilket gjorde att vid minsta lilla vindstöt så lossnade löven och föll till marken. Och inte nog med det! Då kom kylan farande! Det blev helt enkelt för kallt ute vilket gjorde det omöjligt att som Ohygglipuff gjort förra gången, sätta ihop grävskopan ute i lövsalen, nej det var uteslutet. Och borde de inte försöka få tag i Lagawofflår för att fråga om han visste något om själva packningen?

   En ytterst krävande saga är detta Eric! Men ha tålamod så får du veta hur det går.   

   När Ohygglipuff, som alltför länge suttit och moltigit vid sitt morotsté, en morgon plötsligt reste sig så var det för att utropa:

- Heureka! Jag har det!!

- Vad har du sa du? Sa grävskopan Gruff med en dov basröst som lät som den kom långt, långt inifrån hans allra innersta.

Det droppade diesel från honom och hans långa hals var ihopsjunken på något vis? Grävskopan var i dålig kondition, mycket dålig.

- Jag vet hur jag ska bära mig åt för att få dig hel och ren igen! Jag ringer förstås det tillförordnade skogsoraklet och frågar vad som fattas dig!

   Och så blev det.

   Vad det tillförordnade skogsoraklet nu än sa innehöll det mycket nonsens och många dumheter. Bland annat så berättade hon om den stora rättegång som varit med anledning av att hennes chef den "Allvetande skrothögen" egentligen tillhörde en helt annan saga? Nämligen den som handlar om Fragglarna! Men så mycket förstod Ohygglipuff av det oraklet sa, att om han struntade i Havregrynsfolkets årliga tävling så var utsikterna goda att få tag i vad som fattades gapande grävskopan Gruff. Det fordrades dock en rejäl packning för den resa som de skulle behöva göra, berättade Skogsoraklet och skulle just då fortsätta när det sa klick!? Skogsoraklet hade lagt på.

- Det är din packning hon menar min kära Gruff, vi måste få tag i din packning! Det måste ha varit den dumma Lagawåfflor som har tagit den! Stupid är han. Även om han är den ende certifierade auktionsutroparen i hela Timberjack kan han inte hålla sina fingrar i styr, sa Ohygglipuff och fortsatte; när jag tvingat honom att ge mig packningen så bygger vi ett garage med pelarlyft! Hur ska vi göra det? undrar du då? Det hjälper oss bröderna bäver med, självaste sjungande bäverns söner; Tobbe Tott och Tompa Skott! Med deras hjälp bygger vi verkstaden och sedan renoverar vi dig till nyskick min bästa Gruff! Sa Ohygglipuff belåtet.

- Gruff och snörvel, jag vill inte bli renoverad av dig..! Missförstå mig rätt Ohygglipuff, det var illa nog när du satte ihop mig efter auktionen, jag har inte varit mig själv sedan dess, inte för att jag vill misskreditera dig på något sätt, men du har satt ihop mig på fel sätt, möjligtvis kan du ha glömt något väsentligt? gruffade grävskopan Gruff.

   Ohygglipuff blev med ens så eftertänksam att han stannade upp mitt i ett glädjeskutt. Visst var det så! Han mindes hur alla delarna legat utspridda på gräset där i auktionskammarens lövsal och han mindes sin gode vän grävskopan Gruff som legat där i delar - en sådan trofast och hängiven vän! Fy sackran. Ohygglipuff hade arbetat utan rast och inte förrän den sista delen var monterad satte han dit den stora pluskabeln till det seriekopplade vakuumbatteri som grävskopan Gruff hade flera stycken av i sin stora mage. Det small till som om en blixt slagit ned i den stora stålskopan som med ens började svänga och hydraulkolvarna till skopan liksom hans ögon, de uppfällbara strålkastarna, började gå upp och ned medan själva hjärtat, pumpen i den stora dieselmotorn slog, först tveksamt men sedan allt mer taktfast och stabilt. Ohygglipuff suckade och fick stryka bort en tår ur ögonvrån, han hade varit så nervös! Tänk om han inte lyckades..? Själva tanken var förfärlig och gick inte ens att föreställa sig. Han hade förstås aldrig lyckats om det inte varit för alla de filmer som visades på Renoveringstuben och Timberjacks Intralövnät. Där kunde man se allt möjligt om man slog följe med paddan Sartre från skogskärret, på dess rygg kunde man se filmerna med hjälp av det interface som fanns på paddans glänsande skinn. Utan reklamavbrott.

   Allt detta hade Ohygglipuff gjort.

   Han hade googlat uppe på paddan Sartres rygg och hittat en film om hur man lagar en grävskopa från 1950-talet steg för steg. Som vanligt handlade det om tillgång på information och efterfrågan. Då ska du veta Eric att de flesta i skogen Timberjack har inte råd att åka till en riktig verkstad och många vet inte vad rehabilitering är över huvud taget! Tidigare har vi berättat om Allhärskaren och Han som sover, du vet den gången Bella Hund somnade och lämnade denna sagovärld. Och som djur blir man lätt ett byte, man kan bli skjuten av en jägare! Man kan få rävpesten eller så går man på party med fästingarna och dricker för mycket av deras hjärnhinneinflammatoriska medel, och så har man plötsligt fått borrelia, skabb eller någon annan åkomma som skogen Timberjack kryllar av.

   Den film Ohygglipuff tittat på paddan Sartres rygg, en eftertänksam padda och så snäll att han avbrutit sin föreläsning om varats innersta mening för varanerna i utkanten av kärret, på grund av Ohygglipuff. Eller var det för att av varanerna blivit hungriga och satt sig närmare paddan Sartre? Hm! I vilket fall. Filmen innehöll demontering och montering av en av de första grävskoporna som utrustats med dieselpump, denna grävskopa var från 1957 vilket är väldigt, väldigt längesedan. Och dieselpumpen har du nog gissat Eric, var förstås en radpump som används för lastfordon och stora maskiner. Filmen avbröts då och då av störningar när paddan Sartre buffrade sändningen från kärret, eller ”Filmträsket” som bävern Tobbe Tott brukar säga. Vid dessa störningar kom en flygande ekorre i bild, ekorren svor hejdlöst och var riktigt grov i mun innan den försvann lika fort som en fjärt! Ohygglipuff fick på så sätt veta det mesta av värde för att själv kunna demontera och sätta ihop en livs levande grävskopa.

   Så långt sträcker sig sagan, ända fram till den tacksägelsedag som närmar sig. De två vännerna skulle ta sig ut till Bella Hunds sista viloplats och tända ett ljus för deras trofasta vän. Grävskopan Gruff ville också påbörja grävandet av en vallgrav så att inte Bella Hunds viloplats blev invaderad av skogsmössen som gick de illistiga fladdermössens ärenden, de var ena riktiga imperiebyggare! Fladdermössen hade börjat med att ta över Timberjacks införsel av mygg och nu var de på väg att skaffa sig monopol över hela insektsvärlden! En del fladdermöss hade blivit så tjocka att de gick vägen fram med små vagnar som de hade slängt upp sina feta magar på. Så bra gick det för dem!

   Emellertid. Då vi nu vet att Ohygglipuff inte saknade kunskap, lägg därtill uppgiften att bygga ett garage med hjälp av bröderna bäver, vad väntar vi på? Vad fattas oss? bygglov? Jo det förstås och så själva packningen.

   För att få grävskopan Gruff att tänka på annat berättade Ohygglipuff hur han haft det på Marschmallowön och den svåra flykten och hur det kändes att bli kölhalad samt hur konsult Smult gått under i sin jakt på sötsaker. Men grävskopan Gruff hade hört detta till leda så han bara fnös och gick för att lägga sig till vila under en stor ek i närheten av Ohygglipuffs lilla radhus. Och så gick natten och nästa dag kom. Ju fortare höstmörkret kröp in över skogen Timberjack, ju tidigare gick grävskopan Gruff och lade sig. Han var trött. Trött på att hela tiden känna sig svagare och svagare, näsan rann och hydraulkolvarna slamrade då han hostade, det lät ihållande! Det hjälpte heller inte med den hostmedicin, en mix av hydraulolja och 5-56 som han tog. Visst, för en kort stund kändes den långa halsen okey, men strax därpå var han tillbaka i sin snörvlande, läckande tillvaro där varje rossling lät som den sista. Kort sagt, han var "grävligt" trött på att vara sjuk och inte få gräva ned sina bekymmer som han alltid gjort förut, han hade prövat på att gräva lite försiktigt men skopan slog emot en sten så att han fortfarande, långt efteråt hade ont i tänderna.

   Nej, det var minsann inte alls roligt att vara så sjuk och dålig!

   Under tiden som Grävskopan Gruff ägnade sig åt att känna sig sämre och sämre satsade Ohygglipuff stenhårt på att jaga fatt i den saknade packningen, en jakt som inleddes med att han tog jobb som hemhjälp hos Lagawåfflor. Om han städade tillräckligt väl skulle han nog hitta packningen i den certifierade auktionsutroparens rökfyllda stuga? Och som han städade! Och överallt var han tvungen att se var han satte fötterna. Lagawåfflor hade nämligen gjort sig en förmögenhet på att tillverka tvättbjörnsfällor och de som blivit kvar låg utslängda lite här och var på det smutsiga golvet som var täckt med gamla utgåvor av Timberjacksbladet. Den certifierade auktionsutroparen brukade skrika med sin tordönsstämma åt Ohygglipuff som maskerat sig med en fåning hembiträdesmössa och ett förkläde där det stod: ”Bli inte putt –det är bara jag - Ohyggliputt!”. Den gamle auktionsutroparen lät Ohygglipuff veta att han  unnade alla en riktig kaninstek, särskilt om den serverades med enbärsris och var alldeles gratis! Det var halvmörkt och luktade gammal halm och höboss for jämt omkring i den kvalmiga och instängda luften i den lilla stugan i utkanten av skogen Timberjacks norra del. Det var där alla certifierade auktionsutropare bodde.

   Plötsligt en dag bestämde sig Ohygglipuff för att stänga av dammsugaren och ställa sig med armarna i kors. Med uppfordrande min frågade han den gamle certifierade auktionsutroparen som satt och rensade sin pipa med en vandrande pinne. Pinnen vred sig av olust varje gång den stacks in i den gamla snuggans nikotinbemängda gångar.

- Jag vill veta om du vet något om packningen som gått sönder på grävskopan Gruff! sa Ohygglipuff, rakt på sak som alltid.

- Men lilla Ohygliputt! du ska städa mitt hus och inte veta mer än vad som är bra för dig, komma här och ställa insinuanta frågor! Vad tror du att du är, uppdrag skogsgranskning eller? Som certifierad auktionsutropare kan jag inte göra fel, och har packningen gått så är det inget jag kan lastas för, ju mer jag tänker på dig ju argare blir jag! Jag borde minsann banka ut dig med auktionsklubban så att köttet ditt blir riktigt mört din lilla kaninusling! sa Lagawåfflor.

   Ohygglipuff tog det säkra före det osäkra och började springa mot utgången. Och gissa vem som kom efter honom! Jojomän, visst var det Lagawåfflor! Iväg for de över golv och trasmattor som rullade ihop sig medan de små tvättbjörnsfällorna slog igen sina käftar med klick och smällar runt omkring dem. Den store Lagawåfflor, så certifierad auktionsutropare han var, skrattade och skrek av låtsad smärta när fällorna slog igen om hans liktornsbemängda fötter! Han var minst sagt ombytlig till humöret denne certifierade auktionsutropare. En auktionsutropare som plötsligt hade väldigt roligt medan Ohygglipuff såg alltmer orolig ut där han sprang runt i det nystädade lilla huset så att hans trampdynor smattrade mot golvet. I ett hörn hittade Lagawåfflor, som blivit ganska svettig, en skateboard som Rockfolket lämnat efter sig på en konsert och den tog han till i sin jakt på kaninen. Plötsligt, när Ohygglipuff rundat en fåtölj, stannade han upp och ställde sig återigen med armarna i kors framför den store Lagawåfflor som kom rullande i full karriär..!

- Vad i all sin dar!? Är du inte rädd för något ditt kaninskrälle..? sa Lagawåfflor och bromsade in skateboarden, det fanns ett stänk av beundran i rösten.

- I alla fall inte för dig, jag har nämligen en gåta som du ska få gissa svaret på, vad har jag i min hand?

Den store certifierade auktionsutroparen Lagawåfflor satte sig ned och tog på sig tänkarminen. Han knackade med låtsad säkerhet knogen mot pannan och sa:

- Du har en rörtång i din hand!

- Men..? Hur kom du på något så dumt? Det fattar du väl att det är en mobiltelefon med ett färdigskrivet SMS som när jag trycker på knappen går direkt till Skogsstyrelsen, med bild!! I mitt SMS står det: "Hjälp! Den certifierade auktionsutroparen Lagawåfflor jagar Ohygglipuff för att göra kaninstuvning av honom!" sa Ohygglipuff triumferande utan att tänka på att han avslöjat sitt riktiga namn, han höll upp sin nya Rabbitphone R5.

- Jag har lagt in bilder på vegetarisk kaninstuvning gjord på Zuccini i din dator…la Ohygglipuff till med ett snett leende.

- Jag ger mig! du har mig fast, skicka inte något SMS snälla Ohyggliputt! sa Lagawåfflor och gick till och med ned på knä?

   Hm!

- Ohygglipuff är mitt riktiga namn, sa kaninen med förströdd min och fingrade vårdslöst över tangenterna på mobiltelefonen.

- Jaså du har lurat mig med ditt namn också! Lögnare, ta ifrån mig vad du vill din elaka kanin! Ta du från en stackars fattig gammal auktionsutropare..!

Just då råkade Ohygglipuff se något svart som fladdrade till bakom en tobaksburk på en hylla högt upp, så högt att inte ens en kanin kunde hoppa upp och nå den.

- Vad är det som fladdrar där uppe! Säg med en gång annars..! sa Ohygglipuff och höll upp mobiltelefonen.

Lagawåfflor tog då fram det som han hållit gömt bakom ryggen och med ett slag svingade han sin stora klubba mot Ohygglipuff. Kaninen duckade instinktivt och hann tänka under bråkdelen av en sekund, om han blev träffad av auktionsklubban så var hans liv som kanin slut en gång för alla. Klubban for förbi med ett swischande ljud, så nära det varit! Ohygglipuff visade hörntänderna och väste:

- Nu lyssnar du på mig Lagawåfflor, lyssna noga…


*

Bröderna bäver visslade samstämmigt melodin i "La Donna e Mobile" när Ohygglipuff kommit så långt i sin historia.

- Men hur fick du han att inte slå ihjäl dig på fläcken? sa Tobbe Tott.

- Och hur fick du han att ge dig packningen som låg högst upp på hyllan? Det skulle jag bra gärna vilja betala för att få veta, sa Tompa Skott.

- Det ska jag säga, det var inte lätt! Men med min nya Rabbitphone 5…började Ohygglipuff berätta hur han burit sig åt.

   Både Tompa Skott och hans storebror Tobbe Tott bar blå snickarbyxor och gula t-shirts med ett kors där det stod: ”Jesus var också snickare!”. Just då Tompa Skott skulle till att begrava sina långa tänder i den dubbelmacka som han höll i sin ena tass medan han jonglerade med en stor hammare i den andra tog Ohygglipuff ett djupt andetag.

- Men! Stopp! Vad är det du har på smörgåsen, vid mina långa öron, jag tror inte det är sant, du har väl inte..?

- Det här? Det är väl svartskinka, är det inte? sa Tompa Skott och höll upp en svart smörskimrande packning där det stod: GRÄVMASKINSPACKNING NR 1.

- Det är inte sant, tänkte du äta upp packningen när jag haft ett sådant sa…himla jobb att få tag i den! Bara för att du är hantverkare kan du väl inte bete dig hur som helst, din tjockskalliga bäver..! skällde Ohygglipuff. Han var rejält upprörd.

- Här, ta den, sa Tompa Skott och tog bort packningen som liknade svartskinka och torkade försiktigt av den mot baksidan av sina snickarbyxor.

- Phuu…sa Ohygglipuff och var tvungen att sätta sig ned.

  Nästa dag skulle de upp tidigt i gryningen för att ta sig till Bella Hunds sista viloplats. Ohygglipuff tog därför farväl av de två bröderna Tobbe Tott och Tompa Skott som lovade att komma och bygga verkstaden på utsatt tid. När bygglovet var klart. Det tror jag på när jag får se det, en hantverkare som kom på utsatt tid? De finns inte! det vet väl alla hur hantverkare är? tänkte Ohygglipuff. När han kom hem satte han på den lilla plattan på spisen samtidigt som han hällde upp vatten i en gryta för att få sig värmande kopp morotsté. Det gällde att gömma packningen på ett säkert ställe, men var? tänkte Ohygglipuff och såg sig omkring i sitt lilla hus som var fullt med bokhyllor och i dem - allt möjligt, dock inte böcker.

   Var tror du att han gömde packningen Eric? Det vore bra om du ger mig en ledtråd till nästa saga! För det här förstår du, är bara början till slutet på sagan om hur Kaninen Ohygglipuff lagade sin vän grävskopan Gruff med hjälp av ett svartbygge i den stora skogen Timberjack.