De första farkosterna i mitt liv som bilmissbrukare

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

Om farkoster


Jag har stött på olika sorters farkoster under mitt liv som bilmissbrukare. Här kan du läsa om de allra första.Min första cykel

I femårsåldern fick jag min egen första cykel, den var gul, rejält begagnad och full med klistermärken. Den hade ingen pakethållare och dess runda skärmar täckte hjälpligt de små hjulen. Troligtvis var den ett arv från mina äldre bröder.

Foto:Hans GustafssonMopeden

När doften av oljeblandad bensin nådde mig såg jag Kjell-Åkes hand sträcka sig in under bensintanken utan att förstå. Inställningen gjordes i farten på Bing-förgasarens munstycke. För första gången stiftade jag bekantskap med en moped. Men innan jag blev räddad av mopeden mötte jag döden.

Foto: Stigs MC- och motormuseum


Min andra cykel

De få gånger jag köpte något var det med hjälp av andras pengar. Och det var Fem och lillen som gjorde det möjligt att köpa den åtråvärda banansadeln. Sadeln hade ett litet kort ryggstöd vilket gjorde den lik en banan, därav namnet.

Foto: Montage/Hans GustafssonSkolbussen

Skolbussen var en Scania Vabis SKV från mitten av 1960-talet med kaross byggd av Sveriges Karosseriverkstäder i Katrineholm. Den var blekröd och cremevit med rutmönstrad grill och numret 42 ovanför den delade vindrutan. Mina förväntningar på denna skolbuss var till en början lågt ställda.

Foto: Flickr/Magnus VesslaMin faders farkoster

Far betraktades av oss barn som ostoppbar. Ändå satt vi fast i en folkvagn av 1962 års modell på självaste julafton. Det var på bron, på den smala vägen mellan byn som Gud glömde och Backaryd, även kallad ”Owägia Land”.

Foto: Hans Gustafsson
Min första moped

...var arvegods i form av brorsans Puch Florida och det säger något om vad jag hade att vänta. Jag menar så här; äldsta brorsans röda Rex hade skötts exemplariskt men precis när brorsa nummer två stod på tur för att ta över denna Rex så skar motorn. Jag vet fortfarande inte vad eller vem som bar skulden.

Foto: Flickr/Erik ForsbergHur jag lärde mig att hata tvåtaktsmotorer

Det tog ungefär femton minuter för mig att slå sönder mina två mopeder. Handsläggan landade på tankarna, slog ned på ramarna så att lacken lossnade i flagor och på den ena mopeden; en Monark, böjde jag styret med stora rörtången tills det gick av.

Fotomontage: Hans GustafssonJag är mer beroende av mopeden än vad den är av mig

Mina grusade förväntningar på mopeden som farkost ledde emellertid till att jag blev räddad till ett bättre moppeliv. Och det hade aldrig hänt om inte handsläggan fått dansa över två obrukbara vrak i svinstian

Foto: Hans Gustafsson
Rätt förväntningar

Det finns ju ingen som sitter inne med den absoluta sanningen. Rätt förväntningar däremot kan alla skaffa sig då de motsvaras av det vi vill åstadkomma. Inga förväntningar – inget åstadkoms. Förstå därmed förväntningarna på den nya motorn till min Puch Florida, de var stora.

Foto: Leif Wirén, Holsbybrunn
Svinstian

Svinstian var mitt försvunna Atlantis, där böljade festerna fram på vågor av mellanöl från tömda backar med Rigello. Vi och våra mopeder var som dårar på väg att äntra dårskeppets livbåtar. 

Foto: Hans Gustafsson

Saturnus punch

Byns egen halvblodsindian Cricken jagades till exempel av polisen men lyckades fly undan med sin Puch Dakota i en hastighet av 70 km/h. När mopeden väl stod i garaget begick han misstaget att gå till kontrollen nere i byns centrum vid E66:an. Snutarna tog honom direkt och med Cricken i ett stadigt tag i hampan åkte hela trafikkontrollgruppen till familjens garage.

Foto:Bukowskis.comAllt ditt är mitt

I solskenet en tidig söndagsmorgon återvände jag hem till gården ledande min choppade Puch Florida efter det stora kräftkriget och mitt nesliga bensinslut. I min förra blogg om farkoster sökte jag svar på frågan om min aggressivitet genom att berätta om min farfar, men jag inser nu att det var för att skyla över mitt eget beteende.

Foto: Flickr/Robert Mäkelä
Silverfärgad silverpil

För att förstå hur lite vi värderade mopederna vi körde är beskrivningen av hur brorsan och hans kompis målade om en röd Puch Florida nödvändig. Allt skedde i hemlighet med den silverfärg som använts till en av de förstulna motorcyklarna som även kallades för Silverpilen.

Foto: Hans GustafssonDe allra första farkosterna

Det har blivit dags att summera förväntningarna på de tidiga farkosterna i mitt liv innan jag ger mig på bilen som farkost. Minnet är minst sagt bedrägligt. Men jag börjar med att minnas cyklarna även om barnvagn som farkost egentligen låg före i tiden.

Foto: Hans Gustafsson


Varningssignaler bilmissbruk  

                         

ha

n

g

u

s