Mitt tredje fall av bilmissbruk

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Mitt tredje fall - även denna gång en bilmissbrukare som ägde en Porsche..!

Igår fick jag en postförsändelse med Gula tidningen. Paketet kom från en före detta kollega, numera överläkare på en psykiatrisk klinik som specialiserat sig på bilmissbruk i Schweiz. Gula tidningen är en sedan länge avsomnad fyndbörstidning från 1990-talet. "Long time no see", tänkte jag och började bläddra. En gulmarkerad annons tog andan ur mig: "Porsche 911 bortskänkes."


Dig har jag också fått nog av

Vissheten hade kommit plötsligt, hennes son la hela deras sparkapital i händerna på bilförsäljare. Avbetalningarna blev fler och fler, en dag var osten borta ur kylskåpet, nästa gång fanns det ingen mjölk och plötsligt var smörgåstårtan de köpt till hennes födelsedag borta!? Och vad hade hänt med det dyra pärlhalsbandet hon köpt när huset såldes? Vad var det som hände? Hon kände sig överspelad av verkligheten och ville först inte veta. På helgerna dinerade de på fiskpinnar och nudlar, festis och gelehallon ackompanjerade TV-kvällarna. De låtsades att allt var som vanligt. "Nudlar är sååå gott!" menade sonen. Orsaken till deras fattigdom stod på fyra hjul i ett garage som sonen hyrde mitt i Stockholm City. När det blev riktigt knapert började modern tänka likadant om sonen som sin man, det vill säga före skilsmässan; Dig har jag också fått nog av, du borde skafffa dig ett eget liv.


Psykisk insufficiens eller bara bilmissbruk?

Det var mitt i vintern den dagen jag hälsade på Gurly. Vi pratade om hur det var när vi träffades på det hotell hon då jobbade på. Vi satt ute i den Schweiziska klinikens vinterträdgård och läppjade på varsitt glas rosé spetsat med lingonvodka. Medan jag frös så jag klapprade tänder berättade hon om den enda gång hon försökt göra något åt sonens bilmissbruk. "Han är bortom all räddning nu", la hon till i torr och saklig ton. Hon hade sparat till en semesterresa som gick i Darwins fotspår, för nästan

100 000 kr skulle de få vara med om en sköldpaddssafari på Galapagosöarna. Men när de skulle ta "Flugbussen" till Arlanda International så tvingades de vända i dörröppningen. Det fanns inga pengar på kontot. Inte ens till en flygbussbiljett. Sonen klagade på magsmärtor och bad henne; "...för guds skull åk själv!" Han var uttorkad, febrig och enda räddningen var att inta viloläge. Hans egen diagnos löd; "psykisk insufficiens" med inslag av mytomani och depressivitet. Hon beslutade att hon skulle låtsas som om hon åkte iväg, men i själva verket tog hon in på "Royal Viking"  som låg vid dåvarande Slussen. Där skulle hennes hemliga övervakning av sonen ha sin bas och utgångspunkt. 


Hon var inte rörd men skakad

Något var fel men vad? Hon kunde inte sätta fingret på det, ok att han nästan tvingade henne att ge sig i väg på en resa helt "by herself" i två veckor, det var väl en sak. Men att han inte ens gav henne en kram när de skildes åt, bara tog sig för magen och vinkade avvärjande. Så enkelt det skulle vara att följa efter honom när han kom ut på trappan och såg sig om! Men det gjorde hon inte, istället öppnade hon kylskåpsbaren på hotellrummet och tog en av de små flaskorna med "Absolut Vodka". Snart så susade det i kupan på henne. När hon skulle slänga ut flaskan genom fönstret ringde det från receptionen. I parkeringshuset "Elefanten" mitt i Stockholms City stod en blå Porsche Carrera, med obetald parkeringsavgift sedan ett par år tillbaka. När hon fick tala med parkeringsfirman "Car Horny" så konstaterade de att hon var skyldig dem

1 210 000 kr, de la till att de verkade som om bilnycklarna låg på höger bakdäck? Tillbaka på hotellet satte hon sig i baren och beställde in en dry Martini, hon kände sig inte ens berörd när hennes liv skakades om på det här sättet. Och när hon hade tänkt över situationen beställde hon in en dry Martini till.


Gula tidningen

Långt senare beskrev hon känslan för mig; Hon visste att sonen var biltokig men att han sjunkit ned i ett bilmissbruk som raserade hela deras ekonomi hade hon svårt att förstå. Hon erinrade sig allt hon uppfattat som störande då han växte upp, att han alltid visste vilken årsmodell det var på taxin de åkte i, att han kunde urskilja en sportbil i mängden på Coop:s parkering, att hans veckopeng drogs in redan när han var tolv eftersom den gick till biltidningar. Hon beställde in en dry Martini till. Som av en slump låg Gula tidningen på bardisken. När hon började bläddra i den kom minnet av en väninna som hade köpt en radannons i Gula tidningen och skänkt bort sin makes bil när han var på tjänsteresa med sitt vänsterprassel. Skilsmässa var sedan ett faktum, antingen henne och bilen - eller den andra kvinnan och Mc Donalds. Sonen skulle få samma behandling. Det gällde bara att hitta registreringsbeviset. I handskfacket kanske?


Allt ditt är mitt

Kvinnan som kom för att hämta Porschen hade andan i halsen och efter att hon presenterat sig som den receptionist som förmedlat samtalet från "Car Horny" sa hon:

- Jag tror ta mig fan inte mina ögon! Ska du ge bort din fina bil till mig, en simpel receptionist..!

- It´s my husbands car, he´s betraying me with some women working in Mc Donalds, so now it´s payback time you know, sa Gurly på bruten engelska.
Det kändes mer dramatiskt att plötsligt börja prata engelska, receptionisten skulle säkert ägna många stunder i sitt liv till att fundera över vem denna galning var? Sedan la Gurly till: "All his stuff in the car is yours."
Ägarbytet skrevs under och receptionisten som fått en blå Porsche Carrera gav, på sin väg ut en tiggerska som satt i garaget 100 kr. "Vi ses på Royal Viking", var budskapet. Tiggerskan testade hundralappen genom att bita i den, den smakade viol. 


Det här får jag avsluta en annan gång

Han var i full färd med att köra rakt in i en bergvägg. Dataspelet var framtaget för bilmissbrukare och ingick som steg tre i hans behandling. Den unga kvinnan i vit rock som stod bredvid honom strök med handen över hans nacke och frågade:

- Kommer du få fler återfall tror du?

- Åh är det du Faustina! Det här får jag avsluta en annan gång. Tja, vad vet jag? Men du kan fråga min mamma, hon gav bort min Porsche som vi sparat till inför min 18-årsdag och det förlåter jag henne aldrig!

Faustina tog snabbt bort sin hand. Det var som om hon bränt sig. Hon sa:

- Du vet, jag har aldrig berättat hur jag kom att börja arbeta här på kliniken. Vi ska egentligen inte berätta om oss själva...men det var faktiskt på grund av en blå Porsche! Tänka sig! Mamma fick den i present av en okänd kvinna när hon jobbade på ett hotell, gratis, kan du tänka dig? Med hjälp av den kunde hon ta hand om mig och samtidigt börja studera! Världen är liten eller hur?

- Jesus Maria! Och vet du, morsan gav bort min bil för att hon trodde att en av hennes kompisar hade gjort så när hennes man bedrog henne! Men så var det inte. Allt var bara ett påhitt, antagligen var hennes väninna fullblodsmytoman..?

- Mhm, men vad fick vänninnan att hitta på annonsen då? Bara för att det var kul?

- Jag vet inte, men en av mammas behandlingsmetoder bygger på att hitta på saker man vill ska inträffa för att på så sätt få leva ut sina begär...Kanske kom annonsen till för att väninnan ville komma bort från sitt bilmissbruk? Men det fattade ju inte morsan, hon gav bort min bil på riktigt hon. 

- Har ni en bra relation?

- Inte med morsan inte, men bilen! Varje dag tänker jag på den, det roliga är väninnans namn, vill du veta vad hon hette, hon som fejkade annonsen i Gula tidningen?

- Ja..?

- Barbara Porsche! 

- Det är ju för fan inte sant! Det heter ju mamma..? skrek Faustina.

- Tänk om tiggerskan var receptionistens dotter då? Och fick jobb på Mc Donalds med hjälp av hundringen? sa sonen och gapskrattade.Barbara Porsche


"Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Det är läsarens uppgift att ta ställning."