Bilmissbruk skördar liv

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Varningssignaler bilmissbruk:   

                         

Bilmissbruk i USA skördar liv

Fred Mercury låg på golvet i sin mammas Chevrolet El Camino och hörde sirenerna närma sig. På ett sätt hoppades den tidigare collegestipendiaten från Nebraska att polisen skulle gripa honom.


USA. Jakten på bilmissbrukare har dominerat Fred Mercurys vuxna liv. Han har åkt med sin bror när han körde ihjäl sig, han har handlat med bildelar och gjort inbrott i bilverkstäder för att komma över de attraktiva NOS-delar som är varje bilmissbrukares dröm.  Fred Mercury är i hög grad drabbad av den epidemiska utbredning av bilmissbruk som härjar i USA. Folk kör bil utan anledning, utan att veta vart de ska, de renoverar sina gamla jänkare med delar för tusentals dollar och en hel industri med eftermarknadsprodukter ser till att alla som fastnat i renoveringsträsket blir kvar där.

- Jag är övertygad om att den amerikanska bilindustrin har en överenskommelse med de stora tillverkarna av bildelar, de gör helt enkelt inte bilarna färdiga när de säljs till oss slutkunder, säger Fred Mercury.

   Som tonåring, uppvuxen i ett hus med lummig trädgård invid faderns stora garage, i Nebraskas huvudstad Lincoln, fanns det inget mer än namnet på staden som tydde på att Fred skulle bli bilmissbrukare.

   Men åren efter faderns död i cancer som vållats av den asbest som fanns i de bromsbelägg han arbetade med, sökte sig Fred till bilarna som tröst.  Samtidigt fortsatte han att åka kollektivt till skolan och sitt extrajobb.

- Jag var fjorton år när jag hörde talas om en Ford Mercury som var till salu, en 59 års modell, det var som om mitt efternamn talade till mig genom bilen! Jag provkörde den och trots obefintlig styrning, styrsnäckan var helt slut! frånvaro av bromsar som fungerade och en Carterförgasare som drog tjuvluft var den kom åt, så var jag fast! Jag köpte bilskrället och blev av med min ångest, för en kort tid. Ångesten kom tillbaka när jag insåg vilket renoveringsobjekt jag köpt, allt måste bytas och då menar jag verkligen allt! säger Fred Mercury och skakar på huvudet.

   Köpet av Forden blev början på ett bilmissbruk som kom att fånga Fred Mercury och hålla honom fast under lång tid. Bilmissbruket hade honom i sitt våld – precis som med hundratusentals andra amerikaner, varav många fått sina körkort indragna efter ett konstant missbruk av bilarna. Flertalet har ändå fortsatt köra på vinst och förlust, utan mål. Eller som Fred Mercury konstaterade vid sin första behandling för bilmissbruk:

- Man kör så länge bensinen räcker, det spelar ingen roll var man hamnar, städer och spännande platser flimrar förbi vindrutan men det spelar ingen roll, de är glömda när nästa växel läggs i. Du kör utan mål och mening och sjunker allt djupare in i en konsumtion och ett livmönster som inte leder någonstans, ett bilmissbruk helt enkelt.

   Fred Mercury har nu levt åtta år utan bil. Han har sålt sina verktyg och avyttrat det stora garage som han ärvde av fadern. Han har en avbetalningsplan för alla de skulder han ådragit sig genom bilmissbruket och han går regelbundet till sin terapeut, Nancy B. Sprout.

- Jag blir aldrig helt fri från mitt bilmissbruk, varje gång jag ser en bil till salu måste jag tänka mig för, säger Fred Mercury innan han stiger på den Greyhoundbuss som ska ta honom till Alaska."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."