Föda barn i bil

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.

Föda barn i bil - bilmissbruk?


Den sista januari slår alla BB i Västernorrland igen dörrarna och blivande föräldrar måste då göra en minst femtio mil lång resa när det väl är dags.


På körskolan "Kör så det ryker" i Sollefteå drar man då i gång en kurs i "bilförlossning".

– Jag tycker det är helt barockt att en körskola ska behöva anordna en sådan här kurs, säger riksdagsledamot Wolk Swagen (B).


Det var i höstas som politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland tog beslutet: Alla BB ska stängas. Nu är det dags. Efter den sista januari finns det inte längre några förlossningsavdelningar i Västernorrland. I stället tvingas blivande mammor och pappor åka minst femtio mil till Uppsala eller Stockholm för att föda.


I och med att alla BB försvinner drar körskolan "Kör så det ryker" i Sollefteå i gång en studiecirkel i "bilförlossning". Syftet med den är att förbereda de blivande föräldrarna så mycket som möjligt inför den långa bilresan och få dem att känna sig trygga.


Riksdagsledamot Wolk Swagen (B) är en av dem som har reagerat på körskolans nya kurs.

– Jag tycker det handlar om bilmissbruk, ingen ska behöva anordna en sådan här kurs bara för att politikerna beslutat att lägga ner BB. Det är inte acceptabelt. Ska kvinnor behöva riskera att åka minst femtio mil för att föda? Det här är inte direkt världens bästa vägar heller. De är en fara för kvinnor och barns liv, det är att missbruka bilen som transportmedel, den är till för att ta oss från A till B och den är inte gjord för att vi ska föda våra barn i den, säger hon.


Fler och fler inser att det är bilmissbruk

Efter att Wolk Swagen fick höra talas om körskolans drive lade hon ut en video på sin Facebook-sida om ett barn som föds i baksätet på en Volvo 745 och sedan dess har kommentarerna rullat in.

– Jag har fått synpunkter, inte bara från Norrland utan från hela landet. Speciellt från folk på landsbygden. Att behöva föda sitt barn i en så gammal bil känns inte ok! Det här är en fråga som gör folk förbannade, de är trötta på bilmissbruk, säger Wolk Swagen.


Knaster Kolvring, ordförande i Stötstångsförbundet, är positivt inställd till kursen men liksom Wolk Swagen tycker han att det är tragiskt att den behövs.

– Det här är ett symptom på att bilmissbruk blir mer och mer accepterat. Det skapar dessutom en oro bland kvinnor som inte har bil och det är absolut inte bra, säger Knaster Kolvring till BB.


Ompröva beslutet!

Riksdagsledamot Wolk Swagen hoppas att politikerna ska ompröva sitt beslut angående nedläggningen av BB i Västernorrland så att körskolan "Kör så det ryker" inte behöver hålla den här kursen.

– Det här handlar inte bara om bilmissbruk, eller att Norrland känner sig förfördelat. Det här är en fråga om liv."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."
Varningssignaler bilmissbruk  

                         

ha

n

g

u

s