Motorolja mot självsprickor

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Varningssignaler bilmissbruk:   

                         

Motorolja hjälper mot självsprickor i händernaBildäcksfirman B-A-Däck i Karlskrona har sedan några år tillbaka ingått i en panelstudie om hudförändringar som bedrivs av forskare från Lund, Ideon. Forskarteamet finansieras av ett amerikanskt däckföretag som nu går ut med nyheten att motorolja kan användas som ett botemedel mot självsprickor i händerna. Affe Andersson på däckfirman var den som gjorde själva upptäckten och han har själv använt sig av den ovanliga metoden:

- Det blir ofta så att huden torkar ut även om vi har handskar på hela tiden när vi jobbar med däck, och det var faktiskt på skoj som jag testade med att doppa ned fingertoppen i motorolja en dag när jag hade en jobbig självspricka i ena fingret, säger Affe Andersson.

- Vad hände?

- Det hände ingenting faktiskt, men när jag tittade efter så var det mineralolja...

- Så då har det betydelse vilken sorts olja det är?

- Ja, en äldre jobbarkompis till mig som är född på femtiotalet testade att doppa fingret i oljan, han hade i och för sig ingen stor självspricka, men på kvällen när han kom hem så var den läkt!

- Spännande! Vad gjorde ni då?

- Vi bestämde oss för att testa några dagar här på firman, varje kväll, innan vi gick hem, doppade vi ned fingrarna i olja, äldre mineraloljor för äldre däckmontörer och för mig blev det helsyntetisk olja eftersom jag är född på 1980-talet.

- Men hur kom forskarlaget och den amerikanska däckleverantören in?

- Vår ägare, Styrbjörn, har goda kontakter i USA sedan många år tillbaka, han ringde helt enkelt upp dem och sedan tog det bara några veckor innan allt satte igång, det här var för två år sedan men vi har inte fått säga något förrän nu, avslutar Affe Andersson."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."