Ring rekryteraren

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

ha

n

g

u

s


Varningssignaler bilmissbruk:   

                         

Hur många gånger ska du ringa rekryteraren?

Att ringa, det är frågan. Å ena sidan kan ett telefonsamtal bara visa ett skralt intresse för tjänsten medan ett dussin samtal bevisar ditt genuina intresse för tjänsten. Samtidigt har rekryteraren precis som alla andra en yrkesroll där det gäller att sitta upptagen i möten och intervjuer. Det gäller att förstå när den senare börjar bli förbannad på dig och ditt ringande.


Rekryteringsspecialisten Job Ämmerdahl konstaterar att en av de vanligaste orsakerna att kandidater ringer upp är för att ansökan inte har kommit fram ordentligt eller så är det ingen som ringt upp och sagt när intervjuprocessen börjar. Skitdåligt.


– Man ska ringa, absolut! Detta är något jag lär ut på  jobbsökarkurser, det vinner man automatiskt några poäng på. Ju fler samtal desto bättre! Även om du fått en e-postbekräftelse är det värt att ringa ett samtal, ibland två. Kommer du inte på någon orsak att ringa är det slöseri med tid att du sökt jobbet - för båda parter.


Givetvis använder du telefonsamtalet som en snygg ingång för att sälja in dig till rekryteraren personligen. Börja med att ställa en öppen fråga som ”Kan du berätta mer om tjänsten? Jag är inte säker på att jag vill ha den”, går alltid hem.


Finns det något man absolut måste fråga rekryteraren?

– När kandidater ringer upp för att fråga saker som redan står angivna i annonsen, då blir man som rekryterare astrött. Du ringer bara för ringandets skull. Fråga gärna om ”är jag för gammal”, även om du bara är tolv år hör det till. Du kanske har blivit åldersdiskriminerad i tidigare processer? Fråga inte om hur lång erfarenhet som krävs och hur arbetsgruppen ser ut. Du kommer inte få veta sanningen i alla fall.


När ska jag lyfta luren?

– Fråga dig själv! Sälj in dig själv per telefon, erbjud dem att om du får tjänsten så kan du fortsättningsvis hålla dialogen igång via mejl. Bara man ger dig en rejäl lön.


Frågor du inte får ställa

- Hur ser man på ditt ledarskap och din fortbildning?

- Hur ser arbetsgruppen ut?

- Vilket resultat förväntas du uppnå med den här tjänsten?

- Hur ser man på din kompetensprofil?

- Är det ett problem att du är ledare i H.A?

- Hur ser brottsregistret ut i förhållande till dina tidigare arbetsgivare?


Frågor du bör ställa

- Varför har min ansökan inte kommit fram?

- När börjar du jobba? (Don´t call me, I call you)

- Är jag för gammal nu igen? Det är ju själva f...  (Att identifiera sig enbart med sin ålder är en riktigt bra grej)

- Jag tänker inte skicka in intyg och referenser. Jag har inga. (Hade rekryteraren velat ha det så hade de skrivit det i annonsen)

- Öppna frågor som börjar med ”berätta om julfesten …” (Ställ absolut inte några relevanta och konkreta frågor utifrån tjänsten och dina erfarenheter)

- Frågor, vars svar finns i platsannonsen. (Eftersom du vet ditt värde och egentligen inte är intresserad av tjänsten bör du åtminstone kunna visa rekryteraren att du inte har läst annonsen.)


Lycka till!


Hangus. Red. (better red than dead?)Åtta sätt att lyckas på jobbintervjun:


1. Ha händerna fulla

Se till att du blir misstagen för ett varubud när du kommer till en anställningsintervju. Var respektlös och kom gärna in med en kaffemugg eller en energidryck i högsta hugg. Du har nu skapat ditt överläge! Man kommer att tycka synd om dig och ge dig mer tid än du förtjänar.


2. Klä upp dig till tänderna!

Du bör framhålla din personliga stil, inte din eventuella kompetens, på en intervju. Så hajpa klädseln! Klä dig dyrt och strunta i branschen som företaget du besöker verkar i. Fråga inte! Det finns mängder med regler som bara är till för att göra dig osäker innan intervjun. Be absolut inte om ursäkt om det blir fel.


3. Kom försent

Det gör inget om man är några minuter sen till en anställningsintervju. Det visar bara att du är en viktig person som minsann inte har tid att sitta och bli intervjuad för vad som helst? Kom mellan tio minuter och en kvart efter utsatt tid. Ring dina kompisar under tiden som interjun pågår och tala om hur viktig du är för domma.


4. Var hemlighetsfull

Uppträd så att den som intervjuar dig tvingas dra information ur dig. Svara kort och koncist, på gränsen till ohövlighet för att återigen understryka vilken viktig person man har att göra med. Om intervjuaren får en känsla för vem du är och hur du tänker så har du misslyckats.


5. Ljug

När något inte stämmer, i ditt cv eller det du säger, så måste du ljuga för att minimera risken för att det upptäcks. Det kan handla om datum, jobbeskrivningar eller titlar som är fejkade. Inge förtroende genom att låtsas att du inte kan svara på en fråga men visa för allt i värden inte att du saknar kunskap!


6. Var utåtagerande

Börja med att ta reda på vilka förmåner som erbjuds på företaget du besöker, ge dig inte förrän du får svar! Strunta i att det egentligen inte är rätt tillfälle att fråga om det under en intervju. Om förmånerna är bra - kräv att bli erbjuden jobbet. Du kan alltid beskriva för intervjuaren vad som händer om du inte får jobba på företaget.


7. Var likgiltig

Eftersom du inte känner till ett företags verksamhet, ställning på marknaden och dess konkurrenter så är det bra att signalera likgiltighet för företagets produkter och tjänster. När du får jobbet kommer produkterna betyda allt, inte bara för dig utan för alla du känner. Du kan be intervjuaren fundera på vad detta kan betyda för företagets kunder. Både med tanke på om du får jobbet eller inte.


8. Agera så fort du kan efter intervjun

Skicka ett mejl direkt efter en intervju och fråga när du ska börja jobba? Bifoga en fil av misstag som innehåller en välformulerad beskrivning av ett konkurrentföretag som ber dig komma och börja hos domma."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."