Värdelöst vetande

hangus.se © 2015 •Privaccy

Terms of use


Definition

bilmissbruk: 


"Att använda en bil för ett  annat ändamål än transport från A till B."

Logotype: Preben Madsen, övrigt: hangus.Vad blir det om man servar en Corvette? Servette. Vad blir det om en korv vinner på servar i tennis? Korvette. Vad blir det om man går bet på att sovra bland servetterna? Sorbet. Vad blir det...


Värdelöst vetande

Visste du att begreppet toastmaster kommer från en smörgåsförsäljare i Strutton? Smörgåsförsäljaren kontrakterades den 17 juli 1896 för att servera toast som det heter på engelska, på en societetsbjudning i Westminster Abbey, centrala London. Smöret var emellertid härsket varför de dinerande gästerna började må dåligt redan efter förrätten som var något i stil med toast skagen, i några fall uppstod akut matförgiftning som ledde till att två av gästerna dog. I rättegången valde smörgåsförsäljaren att försvara sig själv och höll ett sådant beundransvärt försvarstal vars innehåll byggde på tiden det tar att göra en toast, att han blev frikänd. Han kallades därefter för "The Strutton Toastmaster" och anlitades flitigt för att skriva tal till olika sätesbjudningar.


Gammal tradition med nya anor

Traditionen med toastmaster startade dock ett tjugotal år senare, då flera större restaurangägare och festarrangörer samtidigt insåg behovet av att ha någon som organiserade alla tal eftersom maten kallnade på deras fester. En av dessa arrangörer var kusin till "The Strutton Toastmaster" och han introducerade sin släkting på en stor födelsedagsbjudning med uppgift att hålla ordning på alla tal varpå begreppet var ett faktum.


Om det svenska språkets dubbeltydighet

Svenska är ett av de mest dubbeltydiga språken i världen och det ger förstås många värden vilket inte kan förstås av alla? Nå, att nå en strömbrytare är inte alltid så lätt som man tror, det kan väga lätt när det kommer till kritan som läraren lagt ifrån sig. Häromdagen frågade min bästa vän som är ett riktigt blindstyre om allt var klappat och klart när hen skulle gå och lägga sig:

- Har du släkt?

- Jag har fem fastrar, fyra kusiner, farföräldrar...

- JAMEN HAR DU SLÄCKT, DUMSKALLE!?

Detta är bara en av de förlägenheter man kan hamna i, om man som min bästa vän bor i lägenhet, själv tar jag första bästa lägenhet hem från Sundbybergs T-banestation. En annan gång går jag och min bästa vän in för att korta ned stegen. Jag har då klättrat ned från hens jättelika bokhylla och förstår inte hur man fäller ihop stegen? Min bästa vän kommer då springande men vänder på steken och tvärstannar för att plötsligt ta små, små steg tills hen kommer fram till mig. En tandställning pryder min bästa väns anlete, trots att hen har en så hög ställning i samhället att hen har råd med helt nya tänder som tänder lusten hos vilken tandkrämsförsäljare som helst. Men det som är trasigt ska bli helt.

- Du är som en öppen bok! säger min bästa vän med vän stämma.

- Ja, inbunden! svarar jag, rasande!

- Näe, jag tänkte mer på plånboken, tom och utfattig.

Och på tal om ras så rasar min bästa vän sedan ihop i frossa över denna krönika om de dubbeltydiga orden i det svenska språket. Det lär till och med finnas en Orden som heter just; Orden.


Så nu vet du det.


Mera värdelöst vetande

Det har visat sig i en studie som är utförd av ett forskarlag i Brasilien att när man får massage avger man energi vilken tillförs massören. På de personer som forskarstudien inriktade sig på visade det sig att de personer som blivit masserade mer än 18 timmar i sträck närmade sig ett stadium som närmast är att likna vid utbrändhet. Massörerna i fråga upplevde en hallucinatorisk känsla och kunde i en del fall orsaka gnistbildning bara genom att stryka med handen över en fläskkotlett, i ett fall räckte gnistbildningen till för att tända en grill. På grillfester kommer detta att visas och praktiseras om någon ber om eld, det ska alltså inte förväxlas med slagsmål eller övrig närkamp som till exempel kramar vilket ibland förekommer på dylika tillställningar.Mindre värdelöst vetande än det tidigare redovisade värdelösa vetandet

Den 5 oktober 1947 vaknade Greger Gigo upp i en av Östberlins förorter med en underbar tanke. Han hade i en dröm fått se den matematiska uträkningen på hur många antal kuggar en vinkelväxel skulle ha för optimal utväxling. Han konstruerade samma vecka en helt ny uppfinning. Det sägs att han fick något som liknade en Liednersk knäpp, dvs han kunde plötsligt samla all energi i hjärnan på en enda tanke och han konstruerade därav en elmotor i mikroformat som han först tänkte använda till att skala blåbär med. Men det blev mest mos av bären varför Greger utvecklade den pyttelilla blåbärsskalaren som drevs med ett litet batteri, till att bli en frisörsax för veterinärer. Det skulle kunna bli ytterst användbar för veterinärer som var tvungna att ta bort hårväxt på djur där det var svårt att komma åt. Tänkte Greger Gigo.


Så föddes nästrimmern

Efter sin Liednerska knäpp fick Greger emellertid svårt att sova och han brände mer eller mindre ut sig på utvecklingen av sin konstruktion vilket fick honom att allt oftare råka ut för yrselanfall. När han skulle luta sig ut över ballkongräcket på sjunde våningen där den Östtyska centralkommittén för registrering och patentansökningar låg, snubblade han och föll och det bar sig inte bättre än att han i fallet försökte skydda sin uppfinning genom att pressa in den pyttelilla veterinärhårborttagaren - - -i näsan. Så föddes nästrimmern. Sjukvårdspersonalen som tog hand om honom drog ut den lilla manicken och förstod direkt att detta var något som väst hade hittat på så de tog hand om tillverkningen men kallade för säkerhets skull varumärket för Gregoris Näsebrûller.


Ännu mera historiskt men likafullt värdelöst vetande

Athanasius Kircher hette en vetenskapsman som redan på 1600-talet uppfann vår tids fotografi, han är också den förste som egentligen har kommit på hur en OH-apparat fungerar vilket under fler år var en gåta för många statstjänstemän.


En sägen berättar att när Athanasius var kontrakterad för en rik herreman så ingick i uppdraget att konstruera en evighetsmaskin, en s.k Perpetuum Mobile. Athanasius löste uppgiften och i ett rum på godset som herremannen ägde stod evighetsmaskinen och bara gick och gick utan slut. Det var bara ett problem, maskinen måste då och då sättas fart på av en för ändamålet anställd hushållerska som puffade till en klaff i en garderob belägen i rummet bredvid evighetsmaskinen. Klaffen drev ett hjul som i sin tur drev ett annat större hjul, beläget i rummet bredvid där man trodde sig se evighetsmaskinen drivas av detta fiktiva drivhjul vars rem gick vidare till nästa drivhjul osv.


På så sätt lurade Athanasius sin uppdragsgivare och fick därmed tid att ägna sig åt verklig och betydelsefull forskning som innebar att han bl.a konstruerade den första Camera Obscura."Sant eller falskt? Historier som publiceras här är antingen sanna eller osanna. Läsarens uppgift är att ta ställning."


ha

n

g

u

s